Usvojen budžet opštine Bosilegrad za 2020. godinu

Budžet opštine Bosilegrad za 2020. godinu projektovan je na oko 730 miliona dinara. Namenski transferi od strane viših nivoa vlasti su projektovani na oko 127 miliona, a vrednost 47 projekata, koji će se realizovati tokom naredne godine, je oko 147 miliona dinara, čulo se na današnjoj redovnoj sednici Skupštine opštine Bosilegrad.

Govoreći o budžetu, odbornici i predsednik opštine Vladimir Zaharijev složili su se da se radi o socijalno-investicionom budžetu.

Osvrćući se na godinu koja je već na izmaku, Zaharijev je, između ostalog, rekao da je 2019. godina bila jedna od najplodotvornijih što se tiče realizacije infrastrukturnih projekata. On je stavio akcenat na sređivanje i asfaltiranje industrijske zone, asfaltiranje deonica na regionalnim putevima ka Ljubati i Tlaminu, započetu realizaciju projekta vodosnabdevanja sa izvorišta “Roda”, započete radove na fasadi na osnovnoj skoli i konačan završetak izgradnje sportsko-školskoj sale.

Za takvu uspešnu godinu zahvalio se svim saradnicima sa kojima radi, a najviše predsedniku države Aleksandru Vučićui i ministrima Vlade Srbije sa kojima, kako je reakao, ima fantastične odnose.

This image has an empty alt attribute; its file name is 436-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 437-1024x683.jpg

Odbornici su usvojili programe poslovanja javnih preduzeća, službi, udruženja i ustanova, koja koriste budžetska sredstva, Program zaštite životne sredine opštine Bosilegrad za period 2019-2029 godine, Odluku o lokalnim komunalnim taksama, koje su, kako su rekli, najniže u okrugu, kao i Plan generalne regulacije.

Bilo je reči i oko nastalog problema ko će u buduće da vrši pregled mesa odstreljenih divljih svinja. Do sada je to radila Veterinarska ambulanta u Bosilegradu i ta usluga je bila besplatna za bosilegradke lovce, ali kako je naglasila direktorka ove ustanove dr Rada Đorđević, novim propisima u buduće će to morati da se radi u Veterinarskom institutu u Nišu i to pod sasvim drugačijim propisima i uslovima.

Predsednik opštine je na to reagovao, rekavši da će sa pomoćnikom Stefanom Stojkovim već u ponedeljak zatražiti prijem kod nadležnih u Beogradu i da će se boriti da se pregledi mesa divljih svinja i dalje vrše u Bosilegradu u Veterinarskoj ambulanti. Ako bude potrebno biće obezbeđeni novi uređaji i opština je spremna da ih nabavi sa ciljem da zaštite građane od dodatnih nameta, dodao je Zaharijev.

This image has an empty alt attribute; its file name is 438-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 439-1024x683.jpg

Jedna od tema bila je razlog napuštanja investitora u opštini Bosilegrad, o čemu su se čula suprostavljena mišljenja opozicionih odbornika i predsednika Zaharijeva. Dok ga opozicija optužuje za vršenje pritiska na investitore, Zaharijev postavlja kontra pitanje – Ko onda vrši pritisak na one investitore u Vranju i drugim gradovima, koji nakon isteka podtsticajnih državnih sredstava napuštaju te gradove.

“Trebamo biti svesni da nema više komunizma i da se investitori rukovode isključivo profitom. Ukoliko nema zarade, on napušta i traži nova tržišta sa kvalitetnijom i jeftinijom radnom snagom. Kako je minimalac podignut skoro na 30.000 dinara, tekstilci misle da naši radnici ne mogu da ostvare normu, kako bi obezbedili te zarade, a da istovremeno ostane dovoljno sredstava za investicije i razvoj, pa zato se odlučuju da potraže nova tržišta. Mi kao rukovodstvo opštine Bosilegrad nastavićemo da tražimo investitore i uskoro ćemo organaizovati veliku prezentaciju, na kojoj ćemo predstaviti naše potencijale i uslove koje nudimo” – naglasio je predsednik opštine Vladimir Zaharijev.

B. Ivanov

Foto: Vladimir Krojf Zahariev

Napisao/la

Божидар Иванов е роден през 1970 година. Макар че икономист по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1998 год. в Центъра за култура „Босилеград” - Радио-телевизия Босилеград, където като журналист и водещ вече 18 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Иванов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-водещ от 1998 до 2016 година, зад когото са наредени часове емисии, интервюта, репортажи... Сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с Радио телевизия Фокус, Телевизия 017 и Българското национално радио. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия, лауреат на значими журналистически признания, участник във всички семинари на BBC и активен участник в опазването на информирането на майчин български език чрез Комисията по информиране при Националния съвет на българското малцинство в Сърбия в първите два състава.

Bez komentara

Ostavi komentar