a

Kalendarski stigla zima, topla jesen iza nas

Jutros u 5:19 kalendarski je stigla zima, saopšteno je iz Astronomskog društva “Ruđer Bošković” u Beogradu. U isto vreme za stanovnike južne zemljine polulopte počelo je leto.

Na dan početka zime obdanica je najkraća, a noć najduža.

Prema meteorološkoj statistici, jesen je bila dosta topla, a pored relativno toplih dana u oktobru i novembru, i u decembru su zabeležene temperature iznad prosečnih vrednosti.

Kalendarski početak najhladnijeg godišnjeg doba doneće zahlađenje, te sinoptičari do srede najavljuju oblačno vreme sa čestom pojavom kiše, a na planinama sa snegom. Sneg se od srede očekuje i u brdsko-planinskim predelima.

P. Videnov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar