PU Pirot: Sprečiti neovlašćenu prodaju i upotrebu pirotehničkih sredstava

Božićni i Novogodišnji praznici po ustaljenom običaju predstavljaju period u godini kada je povećana prodaja i upotreba pirotehničkih sredstava. Tim povodom iz Policijske uprave u Pirotu apeluju na građane da tokom predstojećih praznika ne kupuju pirotehnička sredstva od neovlašćenih osoba i na mestima koja za to nisu predviđena, kao što su pijace i ulične tezge.

U saopštenju se navodi, da ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova u Pirotu aktivno sprovode sve mere i aktivnosti u skladu sa zakonom kako bi sprečili neovlašćenu prodaju i upotrebu pirotehničkih sredstava. Takođe, napominje se da će fizička i pravna lica koja neovlašćeno prodaju pirotehnička sredstva biti sankcionisana u skladu sa zakonom, kao i da će im pirotehnička sredstva biti oduzeta.

Iz Policijeske uprave ističu da je Zakonom o prometu eksplozivnih materija izričito zabranjena upotreba pirotehnike u zatvorenom prostoru i na javnim mestima gde se okuplja veći broj lica, kao i prodaja pirotehničkih sredstava maloletnicima. Navode da izvođenje vatrometa mogu vršiti samo za to ovlašćena pravna lica na odobrenoj lokaciji, uz rešenje koje je izdao MUP..

Usled nepravilne upotrebe pirotehnike može doći do teških povreda sa trajnim posledicama po zdravlje, nastanka požara i eksplozija kao i uznemiravanja građana i narušavanja javnog reda i mira, stoji u saopštenju.

A. Todorov (izvor: PU Pirot)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar