U jastuku na “Gradini” zaplenjeno 114.000 neprijavljenih evra

Carinici su u saradnji sa policijom na graničnom prelazu “Gradina” kod Dimitrovgrada otkrili i zaplenili 114.000 neprijavljenih evra kojima je bio ispunjen jedan jastuk, saopšteno je iz Uprave carina.

Prekršaj je otkriven kada je na red za izlaznu kontrolu stigao mercedes nemačkih registarskih oznaka, kojim su trojica turskih državljana putovala iz Nemačke ka svojoj zemlji.

This image has an empty alt attribute; its file name is 503-1024x683.jpg

Na pitanje da li imaju nešto da prijave, sva trojica su odgovorila odrično i na prvi pogled se činilo da u automobilu nema ničeg sumnjivog.

Ipak, iskusni carinski službenici koji su jutros rano bili u smeni na prelazu “Gradina”, odlučili su da detaljno pregledaju automobil.

Tokom kontrole, jedan od carinika je podigao jastuk koji se nalazio na zadnjem sedištu, jer ga je jedan od putnika koristio za odmor tokom putovanja. Odmah je osetio da je jastuk teži nego što bi trebalo da bude, zbog čega je rašiven i tada je potvrđeno da je sumnja bila osnovana. U jastuku se, pored uobičajnog punjenja, našlo i 114.000 skrivenih evra.

Kao vlasnik novca prijavio se jedan od putnika, 45-godišnji turski državljanin, koji nije posedovao nikakav dokaz o poreklu novca.

Trojici putnika vraćen je dozvoljeni iznos od po 10.000 evra, pa će se tako tokom prekršajnog postupka odlučivati o ostatku otkrivene sume u iznosu od 84.000 evra.

Uprkos stalnim apelima da se sume veće od 10.000 evra prijave prilikom ulaska u zemlju, mnogi putnici to ne čine, pa je zbog neprijave i krijumčarenja samo na graničnom prelazu Gradina tokom 2019. godine oduzeto preko 1,3 miliona evra.

Izvor i foto: Uprava carina Republike Srbije

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar