Pirotski ćilim kandidat za listu Uneskove svetske kulturne baštine

Srbija će do marta naredne godine zvanično predložiti da se na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine uvrste tri ćilima iz Srbije – pirotski, staparski i sjeničko-pešterski. Ovo je najavila na konferenciji za novinare u Beogradu potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

Ona je naglasila da su sva tri ćilima upisana u nacionalni registar i da je počektom decembra upućena i inicijativa Etnografskom muzeju da se ta dobra zaštite. Tako će pirotski ćilim, kao jedan od brendova Pirota, pored peglane kobasice i kačkavalja, dobiti još više na značaju.

Inicijativu su pokrenuli Zorana Mihajlović i NALED, a podržali ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović.

Kako pišu Pirotske vesti, događaju je u ime Grada Pirota prisustvovala i pomoćnica gradonačelnika za vanprivredu Milica Golubović.

Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije predstavljena je nova postavka rukotvorina u Srpskom salonu, koja je opremljena zahvaljujući saradnji Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Etno mreže i NALED-a.

O značaju pirotskog ćilima detaljnije u razgovoru sa direktorkom zanatske zadruge “Damsko srce” Slavicom Ćirić, koji je portal FAR snimio u Pirotu tokom juna ove godine.

T. Petrov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Теодора Петров е родена през 1995 година. Основно и средно образование завършва в Димитровград (Цариброд), след което продължава обучението си в Университета в Косовска Митровица. Става преподавател по английски език и литература. Още като малка проявява интерес към чужди езици, обича фотография, писане и актьорство. Получава награда за участие в постановка в чест на Уилям Шекспир, а с колегите си от университета пише текст за театрална пиеса, която е изиграна в факултета в Косовска Митровица. Превежда от английски, испански и български на сръбски език. Журналист-сътрудник на портал ФАР от 2018 година. Работи като журналист и преводач, изключително позитивна и обича работата в екип.

Bez komentara

Ostavi komentar