Savet za štampu: Narušavanje dostojanstva žrtve

Savet za štampu apeluje na sve novinare i urednike štampanih i onlajn medija da prestanu da narušavaju privatnost i dostojanstvo Monike Karimanović i njene porodice. Neetično ponašanje medija u ovom slučaju, kulminiralo je objavljivanjem fotografija devojčice u sanitetskom vozilu, kao i iznošenjem detalja o njenom zdravstvenom stanju i povredama.

Po Kodeksu novinara Srbije, novinar je obavezan da poštuje privatnost, dostojanstvo i intergitet ljudi o kojima izveštava, a posebno da štiti prava i dostojanstvo dece i žrtava zločina. Novinar mora da bude svestan moći medija i težine mogućih posledica na žrtvu, ali i počinioca, te ne bi smeli da prenesu podatke koji spadaju u domen privatnosti žrtve – čak i ukoliko ih dobiju od nadležnih državnih organa, u ovom slučaju od lekara i policije.

Identitet devojčice je, nažalost, morao da bude otkriven kada je počela potraga za njom, ali u trenutku kada je pronađena, prestala je potreba za tim i više nema nikakvog opravdanja za izveštavanje o njenoj i privatnosti njene porodice. Uz sve što su već preživeli, oni će do kraja života morati da se suočavaju s posledicama onoga što je već objavljeno u medjima.

Zbog toga molimo medije da imaju u vidu budućnost ovog deteta, da pokažu bar malo iskrene empatije za nju i njenu porodicu i da sebi ne dozvole da je zarad tiraža ili „klikova“ dodatno traumatizuju.

Upravni odbor Saveta za štampu

U Upravnom odboru Saveta za štampu su predstavnici Asocijacije medija, Lokal presa, Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Udruženja novinara Srbije.

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar