a

Uvećanje minimalca i penzija, poskupela TV pretplata i lokalna komunalna taksa

Minimalna mesečna zarada od 1. januara uvećana je za tri hiljade i iznosiće prosečno 30.022 dinara. Minimalna cena rada po satu uvećana je na 172,54 dinara (neto) što je povećanje od 11,1 odsto u odnosu na dosadašnji iznos. Procena je da minimalac u Srbiji prima oko 350 hiljada zaposlenih.

Od Nove godine penzije su uvećane za 5,4 odsto, tako da će povećanje za najniže penzije biti oko 540, odnosno 7.130 dinara za one sa najvećim penzijama.

U isto vreme počela je da važi indeksacija penzija po takozvanom “švajarskom sistemu”. To u praksi znači da će primanja 1,7 miliona penzionera u Srbiji rasti po stopi koja se dobija sabiranjem dva ekonomska parametra – 50 odsto stope inflacije i 50 odsto od vrednosti rasta prosečne zarade.

Nova godina donela je i poskupljenja, pa će na računima za struju od 1. januara biti uvećan obavezan iznos za TV pretplatu sa 220 na 255 dinara.

Povećava se i lokalna komunalna taksa koja se plaća prilikom registracije vozila, a iznose povećanja određuju jedinice lokalne samouprave. Izuzeti su samo autobusi i kombi-busevi.

U Srbiji i drugim zemljama Zapadnog Balkana koje nisu članice EU jeftiniji je roming, cene su snižene od 9 do 35 odsto, a prosečna cena odlaznog poziva iz Srbije od 1. januara iznosi 7,1 dinar.

P. Videnov (izvor: RTS / N1)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar