Procenjuje se šteta požara na Staroj planini i u Pčinskom okrugu

Požari koji su krajem oktobra zahvatili Staru planinu i opštine Pčinjskog okruga, Vranje, Bosilegrad i Trgovište, naneli su veliku štetu po ekosistem, pišu „Južne vesti“.

Stručne komisije Javnog preduzeća „Srbijašume“ utvrdile su da je na Staroj planini gorelo 235 hektara šuma i šumskog zemljišta, dok je na teritoriji Vranja, Bosilegrada i Trgovišta opožarena površina bila mnogo veća, odnosno 4.130 hektara.

Kako se radi o zaštićenom području i posebnim merama za praćenje stanja i dalju sanaciju, izveštaj je predat nadležnim institucijama na davanje mišljenja i saglasnosti za dalje radove, Kako su i nadležni izvršili obilazak područja i kontrolu evaluacije, očekujemo dalje smernice, kažu u Parku prirode „Stara planina“.

Kako pišu „Južne vesti“ iz JP „Srbijašume“ navode da procena štete za Staru planinu još uvek traje, a da je požarom zahvaćen prostor u dve gazdinske jedinice; Topli Dol i Arbinje, gde je opožareno 233,4 hektara u ataru Toplog Dola, odnosno 1,72 hektara na teritoriji Arbinja.

This image has an empty alt attribute; its file name is 59-1024x683.jpg

Požar koji je u oktobru 2019. godine zahvatio teritoriju kojom gazduje Šumsko gazdinstvo Vranje i teritorija opština Vranje, Bosilegrad i Trgovište, obuhvata površinu od ukupno 4.135 hektara, od čega je na teritoriji Vranja 1.464 hektara, kažu u „JP Srbjašume“, a ovaj podatak odnosi se na šume i šumsko zemljište.

U tom preduzeću podsećaju da su, osim materijalne, velike i ekološke štete koje izazivaju šumski požari, a ogledaju se pre svega u učešću šuma u proizvodnji kiseonika i zaštiti od erozije. Šumski požari imaju negativne posledice na ekosistem u celini, jer dovode do uništavanja flore i faune, kao i staništa za biljne i životinjske vrste, navodi isti izvor.

Izvor: Južne vesti

Foto: Vladimir Krojf Zahariev

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar