a

Politika: „Slepa vera“ Perice Donkova izložba 2019. godine

“Politikina” nagrada za najbolju izložbu u 2019. godini dodeljena je akademskom slikaru Perici Donkovu za izložbu “Slepa vera”, održanu u Galeriji legata u Beogradu protekle jeseni.

Ističući da je Donkov jedan od najizrazitijih slikara neoenformela u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji i profesor Fakulteta likovnih umetnosti u Nišu, koji godinama radi predano i energično, stvarajući u kontinuitetu konsekventan opus, žiri “Politikine” nagrade naveo je u obrazloženju da se u kontekstu njegovih dela prepoznaje svest o ugroženosti pojedinca, o egzistencijalnoj teskobi savremenog čoveka, o otuđenju, destrukciji i opštoj nesigurnosti.

This image has an empty alt attribute; its file name is 70-1024x683.jpg

Žiri su činili istoričari umetnosti Ljiljana Ćinkul, Gordana Dobrić, Una Popović, Saša Janjić (predsednik) i urednica Kulturnog dodatka “Politike” Marija Đorđević, a jednoglasno je odlučio o dobitniku, objavila je “Politika”.

„Perica Donkov je vrh likovih zbivanja u Srbiji. Tako je barem definisao njegov četrdesetogodišnji pristup likovnosti profesor emeritus Čedomir Vasić, otvarajući 9. oktobra 2019. godine u Galeriji legata u Beogradu, njegovu 35. samostalnu izložbu nazvanu „Slepa vera“.

A u “Slepoj veri” je materijalizovana i sublimirana na 43 dela borba iz poslednje tri godine Perice Donkova sa onim što je on sam, sa onim što ga okružuje, što je bilo, što će biti i što je potka života, na kojoj se rađa, po kojoj se hoda i umire“.

Tako je FAR pisao o ovoj Pericinoj izložbi sa koje Vašoj pažnji preporučuje reportažu koju je snimala reporterska ekipa naše medijske kuće u Beogradu.

S. Aleksić

Foto: Igor Milatović

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar