a

Od jula novi fiskalni računi bez štetnih hemikalija

U Evropskoj uniji početkom godine stupila je na snagu zabrana korišćenja hemikalije bisfenol A u termalnom papiru. Reč je o toksičnoj hemikaliji koja je identifikovana kao supstanca koja “izaziva visoku zabrinutost”, a najviše je ima u fiskalnim računima. Ova zabrana, kako kažu nadležni, u Srbiji će početi da se primenjuje od jula.

Prema rečima Jasminke Ranđelović, programskog koordinatora organizacije Alternativa za bezbednije hemikalije “ALHem”, bisfenol A se koristi u proizvodnji termalnih papira kao razvijač boje i osim u fiskalnim računima, ima je u slipovima sa bankomata i drugim potvrdama o plaćanju, u papirićima sa brojevima u bankama i poštama za čekanje u redu, kao i u fiskalnim rolnama u veleprodaji.

Istraživanje je pokazalo da je koncentracija ove supstance u fiskalnim računima bila i do 40 puta veća od dozvoljene i zbog toga je upućen apel državnim institucijama i privatnom sektoru da zemeni fiskalne račune koji sadrže ovu štetnu materiju drugim, rekla je Ranđelović.

Naglasila je da su državni organi reagovali brzo i da je nakon objavljenih rezultata doneta odluka o zabrani, kao i u EU.

Zakon o hemikalijama u Srbiji je usklađen sa propisima Evropske unije, a nakon zabrane koja je u EU stupila na snagu 2. avgusta 2020. godine, uslediće prelazni period od šest mececi, te će na tržištu Srbije termalni papiri koji ne sadrže ovu hemikaliju početi da se koriste od jula.

Ranđelović ističe da je dokazano da je materija bisfenol A toksična i izaziva različite zdravstvene probleme. Preko kontakta sa kožom može dospeti u organizam i uticati na smetnje u razvoju ploda i poremetiti rad hormonskog sistema, uticati na metaboličke procese, izazvati respiratorne probleme i probleme s kožom.

P. Videnov (Tanjug/RTS)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar