Od jula novi fiskalni računi bez štetnih hemikalija

U Evropskoj uniji početkom godine stupila je na snagu zabrana korišćenja hemikalije bisfenol A u termalnom papiru. Reč je o toksičnoj hemikaliji koja je identifikovana kao supstanca koja “izaziva visoku zabrinutost”, a najviše je ima u fiskalnim računima. Ova zabrana, kako kažu nadležni, u Srbiji će početi da se primenjuje od jula.

Prema rečima Jasminke Ranđelović, programskog koordinatora organizacije Alternativa za bezbednije hemikalije “ALHem”, bisfenol A se koristi u proizvodnji termalnih papira kao razvijač boje i osim u fiskalnim računima, ima je u slipovima sa bankomata i drugim potvrdama o plaćanju, u papirićima sa brojevima u bankama i poštama za čekanje u redu, kao i u fiskalnim rolnama u veleprodaji.

Istraživanje je pokazalo da je koncentracija ove supstance u fiskalnim računima bila i do 40 puta veća od dozvoljene i zbog toga je upućen apel državnim institucijama i privatnom sektoru da zemeni fiskalne račune koji sadrže ovu štetnu materiju drugim, rekla je Ranđelović.

Naglasila je da su državni organi reagovali brzo i da je nakon objavljenih rezultata doneta odluka o zabrani, kao i u EU.

Zakon o hemikalijama u Srbiji je usklađen sa propisima Evropske unije, a nakon zabrane koja je u EU stupila na snagu 2. avgusta 2020. godine, uslediće prelazni period od šest mececi, te će na tržištu Srbije termalni papiri koji ne sadrže ovu hemikaliju početi da se koriste od jula.

Ranđelović ističe da je dokazano da je materija bisfenol A toksična i izaziva različite zdravstvene probleme. Preko kontakta sa kožom može dospeti u organizam i uticati na smetnje u razvoju ploda i poremetiti rad hormonskog sistema, uticati na metaboličke procese, izazvati respiratorne probleme i probleme s kožom.

P. Videnov (Tanjug/RTS)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar