a

Sveti Vasilije Veliki i Julijanska nova godina

Pravoslavni vernici koji poštuju Julijanski kalendar obeležavaju dan Svetog Vasilija Velikog i dan Obrezanja Gospoda Isusa Hrista, odnosno “Stavljanja ovozemaljskog i ljudskog pečata na sina Božijeg”. Praznik je u narodu nazvan još Vasilica ili Vasuljica.

Prema crkvenim knjigama, Sveti Vasilije je rođen u Kapadokiji 329. godine, u vreme cara Konstantina. Bio je veliki monah i arhiepiskop. Izgradio je škole, narodne kuhinje, bolnice i sastavio monaška pravila, a liturgija nazvana po njegovom imenu služi se deset puta godišnje.

Zvali su ga pčelom Hristove crkve, koja vernicima nosi med i žaokom bode jeretike. Velikim znanjem i obrazovanjem ovaj svetac je zadužio pravoslavlje.

This image has an empty alt attribute; its file name is 95-1024x683.jpg

Praznik se zove i Mali Božić, zato što se u mnogim krajevima ponavljaju božićni rituali. Spaljuju se ostaci badnjaka, a ponegde se mesi poseban obredni hleb – vasilica, Mnoge porodice Svetog Vasiliju slave kao imendan ili krsnu slavu.

U narodu se veruje da danas treba izbegavati svađe, da se ne bi svađali cele godine. Prema predanju, Sveti Vasilije je dao torbu Romima i uputio ih u svet, pa zato ovaj praznik slave i mnogi pripadnici romske nacionalnosti.

U Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, ali i u Rusiji, Belorusiji, Ukrajini i drugim bivšim sovjetskim republikama 14. januar se proslavlja i kao Julijanska nova godina, u narodu poznatija kao Pravoslavna, Stara ili Srpska Nova godina.

P. Videnov

Foto: Vladimir Krojf Zahariev / Stefan Pavić

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar