a

Zbog zagađenog vazduha Beograd, Srbija i region „teško dišu“

Beograd, ali i drugi gradovi u Srbiji su već danima među najzagađenijima u svetu. Naime, prema godišnjem izveštaju za 2018., u svim velikim gradovima vazduh je bio prekomerno zagađen, a zagađenje se ne smanjuje ni prošle, pa ni ove godine. Uzrok su štetne čestice, takozvane PM-10 i PM-2,5, navodi RTS.

Doprinos drumskog saobraćaja je po šest odsto za obe navedene zagađujuće materije, dok većina emisija dolazi iz energetskog sektora.

Zato je Zaštitnik građana Zoran Pašalić juče zatražio da se vidi da li je Ministarstvo životne sredine utvrdilo ko su glavni zagađivači. Ministarstvu je zbog hitnosti dat rok od 15 dana, prenosi RTS.

„Nećemo da dozvolimo da se stvara panika i da se spekuliše sa ovom informacijom“, rekao je Pašalić. Zaštitnik građana zatražiće izveštaje i od lokalnih samouprava, koje resorni ministar Goran Trivan označava kao odgovorne i šalje inspekciju, javljaju agencije.

Ako je za utehu i drugi veliki gradovi u regionu imaju sličan problem. Tako je i u Sarajevu, gde zbog zagađenja savetuju da se tokom boravka napolju izbegava bilo kakav fizički napor.

Opozicija traži vanrednu situaciju i filtere na termolektranama

U Beogradu odbornička grupa Savez za Srbiju zahteva od gradonačelnika Zorana Radojičića da hitno proglasi vanrednu situaciju zbog ogromnog zagađenja vazduha, izjavio je šef te odborničke grupe i potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović.

„Oni traže odgovornost i smenjivanje ministra za zaštitu životne sredine Gorana Trivana, direktora Agencije za zaštitu životne sredine Filipa Radovića, kao i direktorke Gradskog zavoda za javno zdravlje Dušanke Matijević“, naveo je Jovanović u pisanoj izjavi.

„Posebno je pogubno što u tri termoelektrane u okolini Beograda („TENT A“, „TENT B“ i „Kolubara“) nedostaju filteri za odsumporavanje“, navodi SZS.
Odbornička grupa Savez za Srbiju u četvrtak će organizovati javnu diskusiju o zagađenosti i stanju vazduha u Beogradu, na kojoj će predstaviti hitne mere za poboljšanje situacije, najavio je Jovanović, a preneo Fonet.

Slobodan Aleksić, Beograd (izvor: RTS / Beta / Fonet)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar