Aleksandra Tešić prva doplivala do časnog krsta u Dimitrovgradu

U sklopu obeležavanja hrišćanskog praznika Bogojavljenje, u Dimitrovgradu je organizovana tradicionalna manifestacija “Plivanje za časni Bogojavljenski krst”, čiji je pobednik ove godine šesnaestogodišnja Aleksandra Tešić iz Niša.

This image has an empty alt attribute; its file name is 140-1024x683.jpg

Pobednica je u izjavi za FAR rekla da joj je drago što je baš ona stigla prva i što je uspela da se domogne časnog krsta.

“Bavim se plivanjem nekoliko godina i izuzetno mi je zadovoljstvo što sam plivala za Bogojavljenje baš u Dimitrovgradu. Bilo je jako hladno u početku, ali je ipak vredelo” – dodala je ona.

This image has an empty alt attribute; its file name is 141-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 142-1024x683.jpg

Vasil Andrejev, direktor Sportsko turističkog centra “Caribrod” izjavio je da je ova verska manifestacija jedna od najuspešnijih u gradu. Naglasio je da je ponosan na činjenicu što je ove godine nastupio rekordan broj plivača, kao i da mu je drago jer je po prvi put u dosadašnjih pet godina pobedu odnela pripadnica lepšeg pola. Andreev je istakao da ukoliko se naredne godine prijavi veći broj takmičara, STC će razmisliti o novoj lokaciji za Bogojavljensko plivanje.

This image has an empty alt attribute; its file name is 143-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 144-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 146-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 147-1024x683.jpg

Plivanju za časni krst prethodila je jutarnja liturgija u crkvi “Rođenje Presvete Bogorodice”, okupljanje vernika i plivača ispred ovog duhovnog hrama, kao i litija do Dvomostovlja. Nakon plivanja, usledila je dodela nagrada.

This image has an empty alt attribute; its file name is 145-1024x683.jpg

Po verskom učenju, u prvoj godini svog javnog delovanja, Isus Hrist je otišao kod Jovana da ga krsti. Posle krštenja, Jovan, nazvan Krstitelj, video je kako se nebo otvara i Duh sveti, kao golub, silazi na Isusa. Taj trenutak predstavlja objavljivanje Bogočoveka i uvođenje Hrista u mesijansku misiju, a slavi se kao Bogojavljenje.

This image has an empty alt attribute; its file name is 149-1024x683.jpg

Zato se na Bogojavljenje vrše dva osvećenja: uoči praznika u crkvi i na dan praznika na reci ili u drugoj tekućoj vodi. Veruje se da je ta voda lekovita, pa se ona nosi kući. Vernici se na Bogojavljenje pozdravljaju rečima “Hristos se javi”, a otpozdravljaju sa “Vaistinu se javi”.

Događaj su organizovali Sportsko turistički centar “Caribrod”, Crkvena opština Dimitrovgrad i Sportski savez Caribrod. Pokrovitelj je opština Dimitrovgrad.

 Teodora Petrov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Теодора Петров е родена през 1995 година. Основно и средно образование завършва в Димитровград (Цариброд), след което продължава обучението си в Университета в Косовска Митровица. Става преподавател по английски език и литература. Още като малка проявява интерес към чужди езици, обича фотография, писане и актьорство. Получава награда за участие в постановка в чест на Уилям Шекспир, а с колегите си от университета пише текст за театрална пиеса, която е изиграна в факултета в Косовска Митровица. Превежда от английски, испански и български на сръбски език. Журналист-сътрудник на портал ФАР от 2018 година. Работи като журналист и преводач, изключително позитивна и обича работата в екип.

Bez komentara

Ostavi komentar