a

Aleksandra Tešić prva doplivala do časnog krsta u Dimitrovgradu

U sklopu obeležavanja hrišćanskog praznika Bogojavljenje, u Dimitrovgradu je organizovana tradicionalna manifestacija “Plivanje za časni Bogojavljenski krst”, čiji je pobednik ove godine šesnaestogodišnja Aleksandra Tešić iz Niša.

This image has an empty alt attribute; its file name is 140-1024x683.jpg

Pobednica je u izjavi za FAR rekla da joj je drago što je baš ona stigla prva i što je uspela da se domogne časnog krsta.

“Bavim se plivanjem nekoliko godina i izuzetno mi je zadovoljstvo što sam plivala za Bogojavljenje baš u Dimitrovgradu. Bilo je jako hladno u početku, ali je ipak vredelo” – dodala je ona.

This image has an empty alt attribute; its file name is 141-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 142-1024x683.jpg

Vasil Andrejev, direktor Sportsko turističkog centra “Caribrod” izjavio je da je ova verska manifestacija jedna od najuspešnijih u gradu. Naglasio je da je ponosan na činjenicu što je ove godine nastupio rekordan broj plivača, kao i da mu je drago jer je po prvi put u dosadašnjih pet godina pobedu odnela pripadnica lepšeg pola. Andreev je istakao da ukoliko se naredne godine prijavi veći broj takmičara, STC će razmisliti o novoj lokaciji za Bogojavljensko plivanje.

This image has an empty alt attribute; its file name is 143-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 144-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 146-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 147-1024x683.jpg

Plivanju za časni krst prethodila je jutarnja liturgija u crkvi “Rođenje Presvete Bogorodice”, okupljanje vernika i plivača ispred ovog duhovnog hrama, kao i litija do Dvomostovlja. Nakon plivanja, usledila je dodela nagrada.

This image has an empty alt attribute; its file name is 145-1024x683.jpg

Po verskom učenju, u prvoj godini svog javnog delovanja, Isus Hrist je otišao kod Jovana da ga krsti. Posle krštenja, Jovan, nazvan Krstitelj, video je kako se nebo otvara i Duh sveti, kao golub, silazi na Isusa. Taj trenutak predstavlja objavljivanje Bogočoveka i uvođenje Hrista u mesijansku misiju, a slavi se kao Bogojavljenje.

This image has an empty alt attribute; its file name is 149-1024x683.jpg

Zato se na Bogojavljenje vrše dva osvećenja: uoči praznika u crkvi i na dan praznika na reci ili u drugoj tekućoj vodi. Veruje se da je ta voda lekovita, pa se ona nosi kući. Vernici se na Bogojavljenje pozdravljaju rečima “Hristos se javi”, a otpozdravljaju sa “Vaistinu se javi”.

Događaj su organizovali Sportsko turistički centar “Caribrod”, Crkvena opština Dimitrovgrad i Sportski savez Caribrod. Pokrovitelj je opština Dimitrovgrad.

 Teodora Petrov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Teodora Petrov je rođena je 1995. godine. Osnovnu i srednju školu završila u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja školovanje na Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici. Diplomirani je profesor engleskog jezika i književnosti. Od malena se interesuje za strane jezike, voli fotografiju, pisanje i glumu. Za učestvovanje u pozorišnoj predstavi u čast Vilijama Šekspira dobila je nagradu, a sa kolegama sa Univerziteta napisala je i tekst za pozorišni komad koji je izveden na fakultetu u Kosovskoj Mitrovici. Prevodi sa engleskog, španskog i bugarskog na srpski jezik. Novinar-saradnik portala FAR od 2018. godine. Radi na poslovima novinara i prevodioca, veoma je pozitivna i voli timski rad.

Bez komentara

Ostavi komentar