Lakše do novog pasoša ako ste ga izgubili

Vlada Srbije je saopštila da će građani kojima je ukraden pasoš, ili koji su ga izgubili, moći lakše da dođu do novog. Zahvaljujući izmenama Zakona o putnim ispravama, građani više neće morati da u Službenom glasniku objavljuju poništavanje starog dokumenta. To će, kako se navodi u saopštenju, građanima uštedeti i novac i vreme.

“Sada se spisak poništenih dokumenata objavljuje svakodnevno u javno dostupnoj evidenciji na veb-prezentaciji Ministarstva unutrašnjih poslova”, saopštila je Vlada.

Izmena daje mogućnost i drugim organima i subjektima da provere validnost ličnog dokumenta građanina prilikom pružanja usluga, potpisivanja ugovora i slično. Ova mera, koju su omogućili MUP i kabinet predsednika Vlade, predviđena je vladinim Planom prioritetnih aktivnosti za smanjenje administrativnih tereta u Republici Srbiji od 2019. do 2021. godine “Stop birokratiji”.

Isto pojednostavljenje predviđeno je i izmenama Zakona o ličnoj karti koji je prošao javnu raspravu i čije se usvajanje očekuje u narednom periodu, javlja RTS.

Izvor: RTS

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar