Saradnik portala FAR Miroslav Dokman u pohodu na Akonkagvu

Saradnik portala FAR Miroslav Dokman, pasionirani planinar i strastveni ljubitelj prirode biće deo šestočlane ekspedicije koja će pokušati da pokori Akonkagvu, najviši vrh Južne Amerike i jedan od sedam najviših vrhova sveta.

This image has an empty alt attribute; its file name is 160-1024x683.jpg

Dokman je učesnik velikog broja planinarskih poduhvata u celom sveta, a u regionu za njega ne postoji vrh, gde njegova noga nije kročila. U izjavi za FAR on kaže da će Akonkagva biti njegova finalna ekspedicija ovakvog tipa, ali da će nastaviti sa planinarskim akcijama koje su manje zahtevne.

“Nakon Elbrusa, Mon Blana, Fudžija, sada ću pokušati da osvojim i Akonkagvu, koja se nalazi u masivu Anda, na nadmorskoj visini od 6962 metra. Ove ekspedicije, za razliku od uobičajenih planinarskih uspona, izuskuju posebnu pripremu, kao i ogromnu fizičku i psihološku izdržljivost.” – ističe Dokman.

This image has an empty alt attribute; its file name is 161-1024x683.jpg

Ekspediciju na Akonkagvu predvodiće Zoran Pavlović Paća, najuspešniji planinarski vodič svih vremena u Srbiji i šire i čovek kome će ovo biti osmi boravak na Akonkagvi, naglašava Dokman.

“Put Argentine kreće četvorica planinara iz Srbije, po jedan iz Hrvatske i Severne Makedonije. Planiramo da ovu zahtevnu misiju započnemo 28. januara letom za Buenos Ajres, a u pohod na Akonkagvu idemo 1. februara. Neće nam biti nimalo lako, jer će nas tamo dočekati toplo vreme, sa tempreturama do tridesetog podeoka, dok ćemo završne etape ka samom vrhu obavljati i na -40 stepeni. Najteži deo nas očekuje na visini od 5600m do 6900m, gde su strahovite oluje i hladnoće, a vazduh je razređen i svaka aktivnost zahteva veliko opterećenje” – kaže on.

This image has an empty alt attribute; its file name is 162-1024x683.jpg

Dokman je saradnik portala FAR od njegovog osnivanja. Kroz veliki broj putopisnih reportaža, ovaj zaljubljenik u planinu čitaocima FAR-a predstavlja nesvakidašnje prizore i lepotu planine. Avanture o kojima piše, ne odaju utisak samo jednog običnog novinarskog članka, već dočaravaju i uvode čitaoce u svet planinarstva, tako da se stiče utisak da je svako deo njih u realnom vremenu. Dokman kroz svoju planinarsku aktivnost povezuje planinare iz Srbije i Bugarske i svojevrsni je misionar prijateljstva dve susedne zemlje.

A. Todorov

Foto: privatna arhiva Miroslava Dokmana / iz albuma učesnika ekspedicije “Akonkagva 2019”

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar