Koronavirus potvrđen i van Kine, Lončar rekao da nema mesta panici, veća kontrola na graničnim prelazima

Koronavirus koji izaziva upalu pluća, a koji je nedavno otkriven u Kini, proširio se i van azijskog kontinenta. Virus se najpre pojavio u kineskom gradu Vuhan krajem prošle godine, proširio se na Peking i Šangaj, a zatim i u Sjedinjene Američke Države, Tajland, Južnu Koreju i Japan, javlja RTS.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je juče da u Srbiji nema mesta za paniku nakon što se u Kini pojavio novi koronavirus, koji se širi i na druge zemlje, ali da će kontrola na graničnim prelazima biti pojačana. Naveo je da je Ministarstvo zdravlja sve vreme na vezi sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, ali da od te organizacije još nisu stigle nikakve bitnije preporuke, poput zabrane putovanja.

Lončar je apelovao na sve koji žive u Srbiji da u ovom periodu, bez preke potrebe, ne idu u područja gde se pojavio koronavirus čiji su simptomi, kako je rekao, povišena temperatura, malaksalost i otežano disanje. Ako su već otišli ili se vraćaju iz tih područja u Srbiju, a imaju bilo kakve simpotome, ministar je skrenuo pažnju da se na vreme jave lekaru i istakao da će kontrola na graničnim prelazima biti pooštrena, saopšteno je na zvaničnom sajtu Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Prema dosadašnjim informacijama, koronavirus je već usmrtio devet ljudi, adaptira se i mutira, što znatno otežava kontrolu epidemije, saopštili su zdravstveni zvaničnici u Kini.

Svetska zdrastvena organizacija je saopštila da se u narednim danima očekuju novoregistrovani slučajevi koronovirusa u drugim delovima Kine, ali i van nje, a kineska nacionalna zdravstvena komisija potvrdila je da se ovaj virus prenosi sa osobe na osobu i da je zarazio pojedine pripadnike medicinskog osoblja.

Za sada ne postoji vakcina protiv koronavirusa, a kako saopštava RTS, pojedini medicinski stručnjaci tvrde da ovaj virus nije toliko smrtonosan kao drugi oblici, poput SARS-a, koji je 2003. odneo skoro 800 života.

P. Videnov (izvor: RTS / zdravlje.gov.rs)

Foto: pixabay.com

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar