a

Koronavirus potvrđen i van Kine, Lončar rekao da nema mesta panici, veća kontrola na graničnim prelazima

Koronavirus koji izaziva upalu pluća, a koji je nedavno otkriven u Kini, proširio se i van azijskog kontinenta. Virus se najpre pojavio u kineskom gradu Vuhan krajem prošle godine, proširio se na Peking i Šangaj, a zatim i u Sjedinjene Američke Države, Tajland, Južnu Koreju i Japan, javlja RTS.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je juče da u Srbiji nema mesta za paniku nakon što se u Kini pojavio novi koronavirus, koji se širi i na druge zemlje, ali da će kontrola na graničnim prelazima biti pojačana. Naveo je da je Ministarstvo zdravlja sve vreme na vezi sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, ali da od te organizacije još nisu stigle nikakve bitnije preporuke, poput zabrane putovanja.

Lončar je apelovao na sve koji žive u Srbiji da u ovom periodu, bez preke potrebe, ne idu u područja gde se pojavio koronavirus čiji su simptomi, kako je rekao, povišena temperatura, malaksalost i otežano disanje. Ako su već otišli ili se vraćaju iz tih područja u Srbiju, a imaju bilo kakve simpotome, ministar je skrenuo pažnju da se na vreme jave lekaru i istakao da će kontrola na graničnim prelazima biti pooštrena, saopšteno je na zvaničnom sajtu Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Prema dosadašnjim informacijama, koronavirus je već usmrtio devet ljudi, adaptira se i mutira, što znatno otežava kontrolu epidemije, saopštili su zdravstveni zvaničnici u Kini.

Svetska zdrastvena organizacija je saopštila da se u narednim danima očekuju novoregistrovani slučajevi koronovirusa u drugim delovima Kine, ali i van nje, a kineska nacionalna zdravstvena komisija potvrdila je da se ovaj virus prenosi sa osobe na osobu i da je zarazio pojedine pripadnike medicinskog osoblja.

Za sada ne postoji vakcina protiv koronavirusa, a kako saopštava RTS, pojedini medicinski stručnjaci tvrde da ovaj virus nije toliko smrtonosan kao drugi oblici, poput SARS-a, koji je 2003. odneo skoro 800 života.

P. Videnov (izvor: RTS / zdravlje.gov.rs)

Foto: pixabay.com

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar