a

Poziv za uvođenje u vojnu evidenciju do 28. februara

Opšti poziv za uvođenje u vojnu evidenciju u Srbiji traje do 28. februara, posle čega će biti upućivani pojedinačni pozivi svima koji se nisu odazvali, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Poziv za uvođenje u vojnu evidenciju osoba koje ove godine postaju punoletne, upućen je mladićima rođenim 2002. godine, kao i onima koji nisu u vojnoj evidenciji.

U saopštenju se navodi da uvođenje u vojnu evidenciju ne znači pozivanje na služenje vojnog roka, već predstavlja obavezu definisanu Zakonom o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi.

Lica muškog pola tu zakonsku obavezu treba da regulišu javljanjem u nadležni Centar Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu, a na uvid treba da ponesu ličnu kartu ili, ukoliko je lice ne poseduje, neku drugu javnu ispravu iz koje se može utvrditi identitet.

Mladići koji borave u inostranstvu svoje pravo i zakonsku obavezu ispunjavaju u nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije u zemlji boravka i potrebno je da na uvid ponesu važeću putnu ispravu, takođe stoji u saopštenju.

Uvođenje u vojnu evidenciju obavlja se svakog radnog dana od 09:00 do 15:00 časova, a detaljne informacije mogu se naći na sajtu Ministarstva odbrane Republike Srbije, odnosno na linku “Uvođenje u vojnu evidenciju”.

T. Petrov (izvor: mod.gov.rs)

Foto: Žiža Kostić

Napisao/la

Teodora Petrov je rođena je 1995. godine. Osnovnu i srednju školu završila u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja školovanje na Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici. Diplomirani je profesor engleskog jezika i književnosti. Od malena se interesuje za strane jezike, voli fotografiju, pisanje i glumu. Za učestvovanje u pozorišnoj predstavi u čast Vilijama Šekspira dobila je nagradu, a sa kolegama sa Univerziteta napisala je i tekst za pozorišni komad koji je izveden na fakultetu u Kosovskoj Mitrovici. Prevodi sa engleskog, španskog i bugarskog na srpski jezik. Novinar-saradnik portala FAR od 2018. godine. Radi na poslovima novinara i prevodioca, veoma je pozitivna i voli timski rad.

Bez komentara

Ostavi komentar