Poziv za uvođenje u vojnu evidenciju do 28. februara

Opšti poziv za uvođenje u vojnu evidenciju u Srbiji traje do 28. februara, posle čega će biti upućivani pojedinačni pozivi svima koji se nisu odazvali, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Poziv za uvođenje u vojnu evidenciju osoba koje ove godine postaju punoletne, upućen je mladićima rođenim 2002. godine, kao i onima koji nisu u vojnoj evidenciji.

U saopštenju se navodi da uvođenje u vojnu evidenciju ne znači pozivanje na služenje vojnog roka, već predstavlja obavezu definisanu Zakonom o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi.

Lica muškog pola tu zakonsku obavezu treba da regulišu javljanjem u nadležni Centar Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu, a na uvid treba da ponesu ličnu kartu ili, ukoliko je lice ne poseduje, neku drugu javnu ispravu iz koje se može utvrditi identitet.

Mladići koji borave u inostranstvu svoje pravo i zakonsku obavezu ispunjavaju u nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije u zemlji boravka i potrebno je da na uvid ponesu važeću putnu ispravu, takođe stoji u saopštenju.

Uvođenje u vojnu evidenciju obavlja se svakog radnog dana od 09:00 do 15:00 časova, a detaljne informacije mogu se naći na sajtu Ministarstva odbrane Republike Srbije, odnosno na linku “Uvođenje u vojnu evidenciju”.

T. Petrov (izvor: mod.gov.rs)

Foto: Žiža Kostić

Napisao/la

Теодора Петров е родена през 1995 година. Основно и средно образование завършва в Димитровград (Цариброд), след което продължава обучението си в Университета в Косовска Митровица. Става преподавател по английски език и литература. Още като малка проявява интерес към чужди езици, обича фотография, писане и актьорство. Получава награда за участие в постановка в чест на Уилям Шекспир, а с колегите си от университета пише текст за театрална пиеса, която е изиграна в факултета в Косовска Митровица. Превежда от английски, испански и български на сръбски език. Журналист-сътрудник на портал ФАР от 2018 година. Работи като журналист и преводач, изключително позитивна и обича работата в екип.

Bez komentara

Ostavi komentar