Srbija preduzela mere kako bi sprečila da koronavirus uđe u zemlju

Srbija je preduzela sve neophodne mere kako bi sprečila da novi koronavirus uđe u zemlju. Infektivne klinike spremne su da zbrinu eventualno teško obolele od virusa. Najugroženiji hronični bolesnici.

Predstavnici Svetske zdravstvene organizacije i Instituta za javno zdravlje “Batut” naglašavaju da propisane mere preduzimaju sve nadležne službe, prenosi RTS.

Direktorka “Batuta” dr Verica Jovanović navodi da su hronični bolesnici, pod povećanjim rizikom za dobijanje koronavirusa.

Poručuje da treba izbegavati sredine i prostore sa masovnim okupljanjima, primenjivati lične mere higijene i razmišljati o prenosu potencijalnog virusa kapljičnim putem i putem kontakta.

Dr Marijan Ivanuša, direktor Kancelarije SZO u Srbiji istakao je da za sada Komitet SZO nije prihvatio zaključak da taj virus predstavlja pretnju za međunarodno zdravlje.

“Zbog toga jer se radi o virusu koji je nov, a koji u prvih mesec dana nije stvorio toliko ozbiljnu epidemiju međunarodnih razmera da bi oni mogli da zaključe da je to pretnja javnom zdravlju na globalnom nivou”, objašnjava Ivanuša za RTS.

Izvor: RTS

Foto: pixabay.com

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar