Transparentnost: Srbija na 91. od 180 mesta po indeksu percepcije korupcije

Srbija je po indeksu percepcije korupcije na 91. mestu od 180 zemalja i teritorija sa indeksom 39, istim kao i godinu dana ranije, a prvi put od 2006. godine našla se u donjem delu te liste, pokazuje Globalni indeks percepcije korupcije koji je objavila organizacija Transparensi internešenel (Transparency International). Srbija na novoj listi deli 91. mesto sa Turskom, što je pad za četiri pozicije u odnosu na prethodno istraživanje.

CPI posmatra 180 zemalja i teritorija na osnovu percepcije njihovog nivoa korupcije u javnom sektoru prema podacima stručnjaka i poslovnih ljudi. Najmanji nivo korupcije nosi 100 indeksnih poena, dok 0 označava najkorumpiraniju zemlju.

Prvo mesto na listi sa najmanje percipirane korupcije drže Danska i Novi Zeland sa 87 indeksnih poena.

Zemlje sa prosečnim indeksom 70 su one u kojima se sistematski primenjuju obimne kampanje finansijske regulacije, dok zemlje u kojima je taj proces mali ili nepostojeći imaju prosečan indeks od 34 ili 35 poena.

“Naša analiza sugeriše da su smanjenje novca u politici i promocija inkluzivnog donošenja odluka suštinski za smanjenje korupcije. Prošle godine, anti-korupcijski pokreti su dobili zamajac širom sveta uz milione ljudi koji su se udružili i progovorili o korupciji u njihovim vladama”, kaže se u izveštaju.

Kad je reč o regionu, bolje od Srbije rangirane su Hrvatska sa 47 indeksnih poena i Crna Gora sa 45.

Lošije su plasirane Severna Makedonija i Albanija sa 35 i Bosna i Hercegovina i Kosovo sa indeksom 36, navodi se u izveštaju.

“Bosna i Hercegovina je značajno pala za šest indeksnih poena u odnosu na 2012. Zemlja je pogođena slabim rezultatima kampanje za finansijsku regulaciju. U vreme izbora 2018. godine, političke partije i organizacije civilnog društva su upozoravale na neregularnosti pri glasanju, pretnje glasačima, zloupotrebu javnih resursa i nejednak medijski tretman”, učesnika u izbornoj trci, piše u izveštaju.

Kad je reč o Kosovu, u izveštaju se konstatuje da ono sa skorom od 36 indeksnih poena prolazi kroz transfer moći u parlamentu koja bi mogla da omogući promenu.

“Sukob interesa i netransparentni neodgovorni javni poslovi ostaju prepreke okončanju korupcije”, navodi se.

U izveštaju se još kaže da trenutno stanje korupcije govori da postoji velika potreba za političkim integritetom u mnogim zemljama.

“Kako bi smanjile korupciju, vlade moraju da ojačaju mehanizme uzajamne kontrole, ograniče uticaj velikih suma novca na politiku i osiguraju široko učešće u donošenju političkih odluka”, sugeriše Transparency International.

Izvor: N1 / Beta

Foto: pixabay.com

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar