a

Obeležavanje Dana Svetog Save 27. januara u dimitrovgradskim obrazovnim ustanovama

Srpska pravoslavna crkva i obrazovne institucije u Srbiji u ponedeljak, 27. januara proslavljaju Savindan, praznik kojim se obeležava uspomena na život i delo Svetog Save – velikog prosvetitelja i prvog srpskog arhiepiskopa. Kao školska slava ovaj dan se tradicionalno obeležava i u dimitrovgradskim školama.

Kako portal FAR saznaje od direktorke Osnovne škole “Hristo Botev” Katarine Simeonov, na Dan Svetog Save planirane su dve priredbe, koje će biti održane u Centru za kulturu – od 10:00 sati za učenike nižih i od 11:00 sati za učenike viših razreda. Svetosavsko posluženje biće obavljeno pre priredbe u 09:30 sati u školskoj trpezariji. Takođe, u okviru obeležavanja Dana Svetog Save, u sali Centru za kulturu u utorak, 28. januara u 12:00 časova, biće održana Svečana akademija za goste, zvanice i zaposlene u školi. Ovaj kulturni događaj je jedna od manifestacija vezana za obeležavanje jubileja – 150 godina osnovnog obrazovanja u Dimitrovgradu.

Prazničnom priredbom Savindan će obeležiti i učenici u školi u Željuši, a program je zakazan za 09:30 sati.

Povodom školske slave, u holu Gimnazije “Sveti Kirilo i Metodije” 27. januara u 11:00 časova biće održan prigodan program. Tradicionalno druženje za kolektiv i goste gimnazije biće organizovano nakon programa, izjavila je Snežana Simeonov, direktorka ove ustanove.

Teodora Petrov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Teodora Petrov je rođena je 1995. godine. Osnovnu i srednju školu završila u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja školovanje na Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici. Diplomirani je profesor engleskog jezika i književnosti. Od malena se interesuje za strane jezike, voli fotografiju, pisanje i glumu. Za učestvovanje u pozorišnoj predstavi u čast Vilijama Šekspira dobila je nagradu, a sa kolegama sa Univerziteta napisala je i tekst za pozorišni komad koji je izveden na fakultetu u Kosovskoj Mitrovici. Prevodi sa engleskog, španskog i bugarskog na srpski jezik. Novinar-saradnik portala FAR od 2018. godine. Radi na poslovima novinara i prevodioca, veoma je pozitivna i voli timski rad.

Bez komentara

Ostavi komentar