Raste broj obolelih od gripa, od 16. do 24. januara u Pirotskom okrugu potvrđeno 6 slučajeva

Od 16. do 24. januara laboratorijski je potvrđeno šest slučajeva gripa kod dece školskog i predškolskog uzrasta, od kojih je virus gripa podtip AN3 izolovan kod četiri i virus gripa podtip B kod dva obolela, saopšteno je iz Zavoda za javno zdravlje Pirot.

U saopštenju se navodu, da se na osnovu epidemiološkog nadzora nad gripom, praćenjem gripa i oboljenja sličnih gripu, u poslednje tri nedelje beleži porast tih oboljenja na teritoriji Pirotskog okruga.

U trećoj kalendarskoj nedelji ove godine, od 13. do 19. januara, u odnosu na drugu nedelju, registrovan je porast broja obolelih za 40 odsto. U četvrtoj nedelji od 20. do 26. januara raste broj obolelih, odnosno beleži se rastući trend oboljevanja.

Najveći broj obolelih, kako piše u saopštenju, je u uzrasnoj grupi od 15 do 14 godina, potom od 30 do 64 godine i od 15 do 29 godina.

U Zavodu kažu da se u narednom periodu očekuje porast broja obolelih od gripa na području Pirotskog okruga, te je potrebno pojačati mere prevencije i kontrole širenja ove bolesti.

Pored preporuka za jačanje imuniteta, neophodne su opšte mere prevencije – izbegavanje bliskih kontakata sa obolelim osobama, redovno pranje ruku i izbegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta prljavim rukama. Preporučuje se higijena disajnih puteva (pokrivanje nosa i usta prilikom kašljanja i kijanja papirnatom maramicom, koju odmah nakon upotrebe treba baciti, a ruke oprati tekućom vodom i sapunom), često provetravanje prostorija, izbegavanje boravka u zatvorenim prostorima gde se nalazi veliki broj ljudi, kao i održavanje higijene prostora u kome živimo i radimo, saopšteno je iz Zavoda za javno zdravlje Pirot.

Izvor: Zavod za javno zdravlje Pirot

Foto: pixabay.com

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar