a

Prva samostalna izložba fotografija Igora Manova

Caribrođanin u Beogradu Igor Manov otvorio je prvu samostalnu izložbu fotografija u beogradskom Ateljeu „DivArt“ na Kosančićevom vencu. Izložba je ujedno i prodajna i na njoj je Manov predstavio 26 fotografija, a otvorena je do 5. februara.

This image has an empty alt attribute; its file name is 262-1024x683.jpg

„Ciklus fotografija Igora Manov pod nazivom “Urbani pejzaži” dokumentuje prizore koje fotograf bira po ličnom senzibilitetu i svojim izgrađenim fotografskim iskustvom. Fotograf “hvata” i prenosi suštinu prizora za koji se opredelio unoseći sopstvene doživljaje u njih. Odlučivši se za urbanu sredinu, kadriranjem i povezivanjem gradskih prizora sa prirodom ostvaruje autentične fotografije. Vešto i originalno kombinovanje urbanih elemenata, kao što su mostovi, saoraćajnice, fabrike sa nebom, drvećem, rekama, golubovima i figurama ljudi stvara jedinstvene prizore. Putopisni karakter fotografija daje nam uvid u estetiku i duh Beograda, Berlina, Kopenhagena, Temišvara, Osla, Halštata…“, rekla je na otvaranju Slavica Obradinović, istoričarka umetnosti.

„Manov insistira na kadru i “uhvaćenom trenutku” uspešno čuvajući vreme i prostor koji se dešavaju u trenutku fotografisanja. To je ono što je zajedničko svim fotografijama, dok svaka ima autentičnu estetiku kojoj doprinosi različito osvetljenje, perspektiva, uglovi snimanja“, navela je Obradović.

This image has an empty alt attribute; its file name is 263-1024x683.jpg

Na otvaranju izložbe bio je veliki broj ljudi, pa i Caribrođana koji žive u Beogradu. Manov je diplomirani inženjer multimedije, stalno zaposlen u Televiziji Prva, a osvojio je četvrto mesto na konkursu „Slike Srbije“, elektronskog magazina „Dizajnmag“ sa fotografijom „Beogradska Amazonija – Beljarica”, koja je takođe deo postavke.

This image has an empty alt attribute; its file name is 264-1024x683.jpg

Igor Manov je rođen u Dimitrovgradu 1975. gde je posle fakulteta našao i prvo zaposlenje u Televiziji Caribrod. Profesionalni i životni put ga je odveo dalje, ali on svoj rodni grad nosi sa sobom, pa se u svojim fotografijama često vraća u zavičaj – od Jerme i Poganova, preko Dimitrovgrada, pa do Zabrđa i Visoka.

Slobodan Aleksić, Beograd

Foto: Atelier DivArt

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar