a

Predstavljen projekat “Digitalno Krajište – Digitalizacija zavičajnog fonda“

U svečanoj sali Centra za kulturu u Bosilegradu predstavljen je projekat „Digitalno Krajište – Digitalizacija zavičajnog fonda“. Vrednost projekta, koji finansira Opština Bosilegrad je 4.981.008 dinara, a realizovaće ga Narodna biblioteka “Hristo Botev” i Cantar za kulturu tokom ove godine.

This image has an empty alt attribute; its file name is 295-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 296-1024x683.jpg

Direktor Centra za kulturu Voislav Božilov i koordinator projekta Goran Milanov, istakli su da je glavni cilj ovog poduhvata očuvanje kulturnog nasleđa bosilegradske opštine.

„Digitalizacija zavičajnog fonda doprineće lakšem pristupu većem broju retkih i unikalnih bibliotečkih materijala uz minimalna fizička ograničenja. Digitalizovano i adekvatno reprezentovano kulturno nasleđe omogućiće nesmetani naučno-istraživački rad, doprineće očuvanju nacionalnog identiteta i kulturne raznovrsnosti nacionalnih zajednica, kao i poboljšanju pozicije naše zemlje na globalnom planu“ – istakao je on.

This image has an empty alt attribute; its file name is 297-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 298-1024x683.jpg

Božilov je naglasio da je od otvaranja Digitalnog centra od pre dve godine završena digitalizacija svih brojeva lista“ Bratstvo“, a u ovoj i nekim narednim fazama u planu je digitalizacija retkih knjiga, čiji su autori iz bosilegradskog kraja, časopisa „Most“ i drugih izdanja i spisa.

U cilju održivosti i popularizacije kulturnog nasleđa projekat predviđa i povezivanje sa nacionalnim i evropskim inicijativama.

B. Ivanov

Foto: Vladimir Krojf Zahariev

Napisao/la

Božidar Ivanov je rođen 1970. godine. Iako ekonomista po profesiji, potpuno se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u Ustanovi Centar kulture Bosilegrad u organizacionoj jedinici Radio-televizija Bosilegrad od 1998. godine, gde kao novinar-voditelj već 18 godina učestvuje u stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-voditelj od 1998. do 2016. godine u Radio Bosilegradu iza koga stoje sati i sati emisija, reportaža, intervjua... Saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Fokus, Televizije 017 i Bugarskog nacionalnog radija. Član NUNS-a, dobitnik novinarskih priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima. Učesnik na svim BBC-ovim školama i aktivni učesnik u očuvanju informisanja na bugarskom jeziku preko Komisije za informisanje Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine Republike Srbije u predhodna dva saziva.

Bez komentara

Ostavi komentar