Nikola Jordanov: Život bez cigarete je bogatiji i zdraviji

Nacionalni dan bez duvanskog dima obeležava se sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na proširenost upotrebe duvana, kao i na pogubne posledice po zdravlje, a isto tako i da se upozori na štetne efekte izlaganja duvanskom dimu, posebno po zdravlje dece i mladih.

U razgovoru za portal FAR Nikola Jordanov, PR Doma zdravlja kaže da rezultati istraživanja pokazuju da se broj pušača u svetu procenjuje na oko milijardu, dok u Srbiji svaki treći muškarac i svaka četvrta žena su pušači, a takođe svaka treća trudnica i svaki sedmi adolescent uživa u ovom poroku. On ističe da poslednjih godina broj konzumenata duvana opada, naročito među obrazovanim stanovništvom, ali kod mlađe populacije i dalje raste.

Jordanov naglašava da je pušenje jedan od vodećih pojedinačnih faktora rizika za razvoj hroničnih nezaraznih bolsesti. On kaže da duvanski dim sadrži sastojke koji su štetni ne samo za pušače, već i za ljude koji se nalaze u njihovoj okolini.

“Nikotin je jedan od glavnih sastojaka cigarete koji deluje razdražujuće i depresivno i izaziva jaku zavisnost. Do mozga stigne za 7 do 8 sekundi i dovodi do porasta krvnog pritiska, ubrzava rad srca, sužava krvne sudove, te je snižen dotok krvi do srca i mozga. Ugljen monoksid je jedan od najjačih otrova koji blokira snabdevanje celog organizma kiseonikom. Zato se javlja glavobolja, vrtoglavica, poremećaj u disanju i grčenje krvnih sudova. Katran je lepljiva materija braon boje koja se deponuje u plućima i sadrži više od 200 komponenti, od kojih su mnoge toksične, a 60 mogu da izazovu tumore. Ugljovodonici deluju direktno nadražajno te su odgovorni za hronični bronhitis pušača i imaju kancerogeno dejstvo. Cijanovodonična kiselina inhibira disanje ćelija blokadom fermenata disanja, te se zato javlja nedostatak kiseonika, vrtoglavica, smetnje vida i grčevi mišića. Adehidi nadražuju disajne puteve, dok amonijak može dovesti do krvarenja i slabljenja desni, a na sluznici usta i nosa izaziva sniženje sposobnosti čula ukusa i mirisa, dok na sluznici grkljana može da izazove neizlečive posledice. Fenol je otrov koji nagriza i teško oštećuje tkivo, a polonijum izaziva kancer” – rekao je on.

Po rečima našeg sagovornika sa odvikavanjem od duvanskog dima treba da se počne odmah, a za to je potrebna čvrsta volja da se istraje u odluci da se stane na put ovom poroku. Što se tiče simptoma koji se javljaju nakon ostavljanja duvana, Jordanov kaže da su to najčešće jaka želja za cigaretama, razdražljivost, glavobolja, otežana koncentracija, nesanica i želja za slatkišima i dodaje da oni obično traju od dve do četiri sedmice.

“Život bez cigarete je bogatiji i zdraviji, zato ne gasite život, ugasite cigaretu i podužite sebi životni vek” – poručio je Jordanov.

A. Todorov

Foto: pixabay.com

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar