a

Nedostatak padavina ne pogoduje razvoju voća

Sušni period bez snega, kao i nedostatak padavina u decembru i januaru, ne pogoduje razvoju voćarskih kultura, ocenjuju agrostručnjaci. Oni napominju da se u zemljištu neće stvoriti dovoljno zalihe vlage, koja je veoma potrebna voću za naredni period.

Sve to može dovesti do smanjenja prinosa, te je u ovom trenutku najvažnije da stigne vlažni talas sa snežnim padavinama ili kišom, kako bi se poboljšala već iscprljena zemljišna vlaga.

This image has an empty alt attribute; its file name is 10-1024x683.jpg

Prema rečima agronoma i na osnovu izveštaja sa terena, voćari nisu mogli da obave adekvatnu prihranu zemjišta zbog suše, zato što bacanje đubriva na suvo zemljište nema efekat. Stoga se proizvođaćima voća savetuje da period bez padavina iskoriste za rezidbu voćaka, rečeno je u emisiji “Znanje imanje” RTS-.

Uslovi za pojavu i širenje biljnih bolesti i štetočina

Na usevima pšenice uočeno je prisustvo simptoma prouzrokovača pepelnice žita i sive pegavosti lista pšenice, a na usevima ječma prisustvo simptoma prouzrokovača mrežaste pegavosti lista, ali u malom procentu, saopštava RHMZ. Povoljne vremenske prilike i dugotrajna suša, uslovile su značajnije povećanje brojnosti poljskih voluharica i hrčkova. Kako su poljske voluharice vrlo značajne štetočine ozimih useva, pšenice, ječma, uljane repice, lucerke, povrća i mladih zasada, potrebno je pregledati useve i uraditi tretiranje.

P. Videnov (izvor: Znanje imanje / RHMZ)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar