Nedostatak padavina ne pogoduje razvoju voća

Sušni period bez snega, kao i nedostatak padavina u decembru i januaru, ne pogoduje razvoju voćarskih kultura, ocenjuju agrostručnjaci. Oni napominju da se u zemljištu neće stvoriti dovoljno zalihe vlage, koja je veoma potrebna voću za naredni period.

Sve to može dovesti do smanjenja prinosa, te je u ovom trenutku najvažnije da stigne vlažni talas sa snežnim padavinama ili kišom, kako bi se poboljšala već iscprljena zemljišna vlaga.

This image has an empty alt attribute; its file name is 10-1024x683.jpg

Prema rečima agronoma i na osnovu izveštaja sa terena, voćari nisu mogli da obave adekvatnu prihranu zemjišta zbog suše, zato što bacanje đubriva na suvo zemljište nema efekat. Stoga se proizvođaćima voća savetuje da period bez padavina iskoriste za rezidbu voćaka, rečeno je u emisiji “Znanje imanje” RTS-.

Uslovi za pojavu i širenje biljnih bolesti i štetočina

Na usevima pšenice uočeno je prisustvo simptoma prouzrokovača pepelnice žita i sive pegavosti lista pšenice, a na usevima ječma prisustvo simptoma prouzrokovača mrežaste pegavosti lista, ali u malom procentu, saopštava RHMZ. Povoljne vremenske prilike i dugotrajna suša, uslovile su značajnije povećanje brojnosti poljskih voluharica i hrčkova. Kako su poljske voluharice vrlo značajne štetočine ozimih useva, pšenice, ječma, uljane repice, lucerke, povrća i mladih zasada, potrebno je pregledati useve i uraditi tretiranje.

P. Videnov (izvor: Znanje imanje / RHMZ)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar