Novi popis stanovništva aprila sledeće godine

Skupština Srbije usvojila je Zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2021. godine kojim se uređuju priprema, organizacija i sprovođenje popisa, koji će biti sproveden od 1. do 30. aprila 2021. godine.

Tim Zakonom regulišu se obaveze i dužnosti osoba koje će biti obuhvaćene popisom i lica koja neposredno obavljaju poslove popisa, upotreba i zaštita podataka prikupljenih popisom i objavljivanje rezultata popisa.

Takođe je propisano da je Republički zavod za statistiku dužan da u roku od 30 dana od dana završetka popisivanja objavi preliminarne rezultate, dok će konačni rezultati biti objavljivani sukcesivno do decembra 2022. godine.

U popisu 2021. godine prvi put će se za prikupljanje podataka koristiti prenosivi računari.

Takođe, prvi put će u popisu biti uspostavljen mehanizam za povezivanje popisnih i geoprostornih podataka na nivou kućnog broja.

Prema popisu iz 2011. Srbija je imala 7.186.862 stanovnika, od kojih je više od 83 odsto bilo Srba. Opština Dimitrovgrad je imala 10.118 stanovnika, od čega skoro 54 procenta Bugara, dok je u opštini Boslegrad bilo 8.129 stanovnika, od kojih se više od 71 odsto izjasnilo kao Bugari.

I u Srbiji, i u Dimitrovgradu, i u Bosilegradu se očekuje pad broja stanovnika, a nezvanične procene već sada govore da Srbija ima manje od 7 milona žitelja.

S. Aleksić (izvor: Fonet)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar