Prvi ozbiljniji sneg izazvao probleme u saobraćaju, snabdevanju strujom, mobilnoj i fiksnoj telefoniji

Prve ozbiljnije snežne padavine koje su tokom jučerašnjeg dana zahvatile jugoistočne krajeve Srbije izazvale su velike probleme u saobraćaju i snabdevanju električnom energijom, a posebno jak vetar i snežni nanosi u planinskim predelima.

Visina snega u rejonu Ponišavlja u opštini Dimitrovgrad je desetak centimetara, dok je u višim delovima opštine između petnaest i dvadeset centimetara. Prema rečima stanovnika Visoka, u ovom rejonu ima snežnih nameta i do jednog metra. Regionalni putni pravac od sela Vlkovija ka Senokosu nije očišćen kažu meštani za FAR, tako da i stočari nisu bili u mogućnosti da predaju svoje mleko mlekarama. Iz dimitrovgradske Elektrodistribucije potvrdili su za FAR da su sela u Visoku od sinoć bez struje i da se čine ogromni napori da se snabdevanje strujom što pre normalizuje. Međutim, zbog neočišćenog puta i snežnih nanosa nisu u mogućnosti da dođu do naseljenih mesta na potezu od Donjeg Krivodola ka Senokosu, dok je kvar na elektromreži u visočkom selu Vlkovija otklonjen.

Jak vetar pre dva dana prouzrokovao je kvar na elektromreži na potezu od sela Gojindol ka vikend naselju Jerma, tako da su sva naseljena mesta u tom delu bila bez struje skoro petnaest časova.

Zbog problema u napajanju strujom, tokom noći, korisnici fiksne i mobilne telefonije, kao i interneta u Dimitrovgradu ostali su bez signala. Nadležne ekipe iz Pirota i Niša otklonile su kvar na mobilnoj telefoniji, uspostavili internet vezu, a trentno se radi i na sanaciji kvara na fiksnoj telefoniji.

Prema rečima opštinskog inspektora za drumski saobraćaj Saše Markova, zimske službe su na terenu, putevi u gradu i prigradskim naseljima su prohodni, a sneg se trenutno čisti u rejonima Zabrđa i Visoka, dok će u toku dana biti bačena so i rizla na lokalnim putevima prema Dragoviti i Kusa Vrani. Markov kaže za FAR da je stanje pod kontrolom.

Sneg zadaje probleme učesnicima u saobraćaju i u Pčinjskom okrugu, a posebno na Vlasini i u opštini Crna Trava. Dopisnik FAR-a iz Bosilegrada kaže da su regionalni putni pravci Vlasina – Bosilegrad – Ribarci i ka rudniku Karamanica i Gornjoj Ljubati prohodni u zimskim uslovima. Ima snežnih nameta u višim delovima opštine i na lokalnim putnim pravcima, a došlo je i do povremenih prekida u snabdevanju strujom u selima bosilegradske opštine.

P. Videnov / B. Ivanov / A. Todorov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar