a

Prvi ozbiljniji sneg izazvao probleme u saobraćaju, snabdevanju strujom, mobilnoj i fiksnoj telefoniji

Prve ozbiljnije snežne padavine koje su tokom jučerašnjeg dana zahvatile jugoistočne krajeve Srbije izazvale su velike probleme u saobraćaju i snabdevanju električnom energijom, a posebno jak vetar i snežni nanosi u planinskim predelima.

Visina snega u rejonu Ponišavlja u opštini Dimitrovgrad je desetak centimetara, dok je u višim delovima opštine između petnaest i dvadeset centimetara. Prema rečima stanovnika Visoka, u ovom rejonu ima snežnih nameta i do jednog metra. Regionalni putni pravac od sela Vlkovija ka Senokosu nije očišćen kažu meštani za FAR, tako da i stočari nisu bili u mogućnosti da predaju svoje mleko mlekarama. Iz dimitrovgradske Elektrodistribucije potvrdili su za FAR da su sela u Visoku od sinoć bez struje i da se čine ogromni napori da se snabdevanje strujom što pre normalizuje. Međutim, zbog neočišćenog puta i snežnih nanosa nisu u mogućnosti da dođu do naseljenih mesta na potezu od Donjeg Krivodola ka Senokosu, dok je kvar na elektromreži u visočkom selu Vlkovija otklonjen.

Jak vetar pre dva dana prouzrokovao je kvar na elektromreži na potezu od sela Gojindol ka vikend naselju Jerma, tako da su sva naseljena mesta u tom delu bila bez struje skoro petnaest časova.

Zbog problema u napajanju strujom, tokom noći, korisnici fiksne i mobilne telefonije, kao i interneta u Dimitrovgradu ostali su bez signala. Nadležne ekipe iz Pirota i Niša otklonile su kvar na mobilnoj telefoniji, uspostavili internet vezu, a trentno se radi i na sanaciji kvara na fiksnoj telefoniji.

Prema rečima opštinskog inspektora za drumski saobraćaj Saše Markova, zimske službe su na terenu, putevi u gradu i prigradskim naseljima su prohodni, a sneg se trenutno čisti u rejonima Zabrđa i Visoka, dok će u toku dana biti bačena so i rizla na lokalnim putevima prema Dragoviti i Kusa Vrani. Markov kaže za FAR da je stanje pod kontrolom.

Sneg zadaje probleme učesnicima u saobraćaju i u Pčinjskom okrugu, a posebno na Vlasini i u opštini Crna Trava. Dopisnik FAR-a iz Bosilegrada kaže da su regionalni putni pravci Vlasina – Bosilegrad – Ribarci i ka rudniku Karamanica i Gornjoj Ljubati prohodni u zimskim uslovima. Ima snežnih nameta u višim delovima opštine i na lokalnim putnim pravcima, a došlo je i do povremenih prekida u snabdevanju strujom u selima bosilegradske opštine.

P. Videnov / B. Ivanov / A. Todorov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar