U Bosilegradu Nacionalni savet preuzeo sufinasiranje medija

Uz Batočinu, Lapovo, Raču, Gadžin Han i Sjenicu, Bosilegrad je jedina opština u Srbiji, koja nikada nije raspisala konkurs o sufinasiranju medijskih projekata, iako je na to već pet godina obavezuje Zakon o javnom informisanju i medijima, navodi UNS.

Na pitanje FAR-a zašto je to tako, predsednik opštine Bosilegrad Vladimir Zaharijev je rekao, da opština izdvaja sredstva za pomaganje rada Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine, a da savet određuje sredstva za finansiranje medija. To je inače u koliziji sa praksom u većini drugih manjinskih sredina i preporukama Seta medijskih zakona o sufinasiranju medija.

Podsećanja radi, sa teritorije Bosilegrada izveštavaju list “Novo Bratstvo” i “Novi Radio Bosilegrad”, čiji je osnivač Nacionalni savet i iz čijih sredstava bi trebalo i da se finasiraju. Međutim, opština Bosilegrad jedino za ova dva medija i to preko Nacionalnog saveta izdvaja sredstva. Ostali mediji koji informišu o dešavanjima u Bosilegradu, među kojima je i portal FAR, nikada nisu dobili sredstva od te opštine, jer medijskog konkursa do sada nije ni bilo.

Evo kako su tu neobičnu sitaciju i praksu obrazložili predsednik opštine Vladimir Zaharijev i predsednik Nacionalnog saveta Bugara u Srbiji Stefan Stojkov na nedavnoj konferenciji za novinare u Bosilegradu.

Novinar: Božidar Ivanov
Snimatelj: Vladimir Krojf Zahariev
Montaža: Mikica Kostov
Odgovorni urednik: PetarVidenov
Produkcija: FAR TV
februar 2020

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar