a

UNS: Prošle godine 90 napada na novinare i medijske radnike

Udruženje novinara Srbije (UNS) u bazi za 2019. godinu zabeležilo je 90 slučajeva u kojima su se novinari i medijski radnici žalili Udruženju na napade, pritiske i pretnje ili su ti incidenti objavljeni u medijima. Broj napada i pritisaka na kolege u 2019. godini u porastu je u odnosu na prethodne dve godine.

UNS je 2018. evidentirao 54 slučaja napada, pritisaka i pretnji novinarima, a 2017. godine 63 takva slučaja.

UNS je utvrdio da su 2019. godine bila četiri fizička napada, dva slučaja ugrožavanja sigurnosti, devet pretnji, pet vređanja, 16 slučajeva onemogućavanja rada, dva hapšenja, 21 pretnju ili vređanje na društvenim mrežama, četiri sajber napada i jedan administrativni pritisak. Osim ovih, UNS je zabeležio još 26 pritisaka i incidenata: obijanje kuće, dva paljenja automobila, pritisak tužbom, uvredljive plakate…

UNS je reagovao u oko 70 slučajeva.

Najveće uvećanje u odnosu na prošlu godinu su slučajevi pretnji, jezika govora mržnje i vređanje kolega na društvenim mrežama, a u čemu prednjače političari. UNS je 2018. registrovao šest takvih slučajeva, a prošle godine, trostruko više, 21.

Inače, najteže ugrožavanje bezbednosti novinara u poslednjih 12 godina, paljenje kuće novinara Žig infa Milana Jovanovića zabeleženo je u decembru 2018. godine. Ovaj slučaj, od aprila prošle godine pred sudom čeka svoj epilog.

Izvor: NUNS

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar