U Pirotskom okrugu laboratorijski potvrđeno 11 slučajeva gripa

U okviru virusološkog nadzora nad gripom u nacionalnoj laboratoriji Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak”, u Pirotskom okrugu laboratorijski je potvrđeno jedanaest slučajeva gripa. Kod sedam osoba registrovan je virus influence tip AH3, a kod četiri lica tip B, saopšteno je iz Zavoda za javno zdravlje Pirot.

U saopštenju se navodi da je do 9. februara na području okruga registrovano 4140 lica obolelih od gripa i oboljenja sličnih gripu. Najveći broj obolelih je među predškolskom i školskom decom, u uzrastu od 5-14 godina, a najniži se registruje u uzrasnoj grupi od 0-4 i preko 65 godina.

Prema podacima Zavoda, vrh epidemijskog talasa zabeležen je u petoj nedelji ove godine, sa blizu 1500 obolelih, dok se u šestoj nedelji beleži za 20% manji broj obolelih u odnosu na prethodnu sedmicu.

U narednih pet nedelja očekuje se postepen pad broja obolelih od gripa na području Pirotskog okruga, ali je potrebno i dalje sprovoditi mere prevencije i kontrole širenja gripa, stoji u saopštenju.

A. Todorov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar