a

Poetsko veče Kaje Pančić Milenković: Pisanje je pratilac mog života

U okviru obeležavanja 30 godina od smrti Detka Petrova, sinoć je u dimitrovgradskoj biblioteci održano poetsko veče Kaje Pančić Milenković iz Pirota. Prisutne je najpre pozdravila Elizabeta Georgiev, bibliotekarka u ovoj kulturnoj ustanovi, koja je ujedno i pročitala nekoliko pesama ove književnice i predstavila ovu poetesu. Stihove Kaje Pančić Milenković kazivala je i Albena Milev, organizator kulturnih aktivnosti u biblioteci.

This image has an empty alt attribute; its file name is 115-1024x683.jpg

Ljubiteljima pisane reči obratila se i sama književnica predstavljajući svoje novije zbirke pesama “Čas novije istorije” iz 2016. i “Beskućnik u izlogu” iz 2017. godine.

“Bavim se dosta dugo pisanjem – već pola veka. Pišem rodoljubivu poeziju, što je i retkost u današnje vreme, ali je to istovremeno socijalna i satirična angažovana poezija. To je najviše izraženo u knjizi ‘Čas novije istorije’. Ovo delo predstavlja jednu pesničku hroniku, odnosno Srbe iz vremena tranzicije, koje završava novinarskim pesmama. Ima i razmišljanja o ljubavi, životnih istina do kojih sam dolazila razmišljajući, osećajući, živeći u više sredina. Pisanje je pratilac mog života, nešto bez čega bi mi život bio prazniji i teži” – izjavila je za portal FAR ova književnica.

This image has an empty alt attribute; its file name is 116-1024x683.jpg

Poetesa Kaja Pančić Milenković rođena je 1958. godine u Ragodešu, kod Pirota, gde je završila gimnaziju, a diplomirala je na Filozofskom fakultetu, odsek sociologija, u Nišu. Deo svog života provela je u Uroševcu na Kosovu i Metohiji gde je radila u prosveti od 1987. do 1999., nakon čega se vraća u rodni kraj. Dugogodišnji je novinar nedeljnika “Sloboda”. Autor je nekoliko zbirki poezija i dobitnik više nagrada za svoj književni rad.

T. Petrov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Teodora Petrov je rođena je 1995. godine. Osnovnu i srednju školu završila u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja školovanje na Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici. Diplomirani je profesor engleskog jezika i književnosti. Od malena se interesuje za strane jezike, voli fotografiju, pisanje i glumu. Za učestvovanje u pozorišnoj predstavi u čast Vilijama Šekspira dobila je nagradu, a sa kolegama sa Univerziteta napisala je i tekst za pozorišni komad koji je izveden na fakultetu u Kosovskoj Mitrovici. Prevodi sa engleskog, španskog i bugarskog na srpski jezik. Novinar-saradnik portala FAR od 2018. godine. Radi na poslovima novinara i prevodioca, veoma je pozitivna i voli timski rad.

Bez komentara

Ostavi komentar