Sin legendarnog Boba Marlija premijerno u Srbiji – Džulijan Marli na zatvaranju Nišville festivala

Džulijan Marli (Julian Marley), jedan od planetarno najpoznatijih i najpopularnijih predstavnika reggae muzike, nastupiće u nedelju, 16. avgusta 2020, na zatvaranju ovogodišnjeg Nišville festivala.

Džulijan Marli rođen je 4. juna 1975. godine u Londonu. Kao jedan od sinova i naslednika rodonačelnika reggae muzike, Boba Marlija, Julian je od ranog detinjstva krenuo stopama svog oca i kroz rastafarijansku muziku i filozofiju već više od 30 godina uspešno prezentira već dobro poznatu i priznatu sublimaciju života i duhovnosti.

This image has an empty alt attribute; its file name is 111-1024x683.jpg

Džulijan Marli je proveo svoje detinjstvo na relaciji između Engleske i Jamajke. Muzikalan od najranijih godina, naučio je da pored sjajne vokalne izvedbe svira i klavijature, bubnjeve, bas i gitaru, između ostalih instrumenata. Zajedno sa svojom braćom Zigijem i Stivenom uključio se u producentsku kompaniju Ghetto Youth International 1989, a mnoge njegove prve kvalitetne kompozicije nastale su u opuštenoj atmosferi porodičnog studija “The Lions Den” u Majamiju (Florida – USA).

Nakon višegodišnjeg rada u studiju, Džulijan izdaje svoj prvi solo album “Lion in the Morning” 1996. godine i kreće na svetsku turneju. Nakon toga sledi turneja sa bratom Damijanom na Lollapalooza festivalu 1997. Njegov drugi album “A Time and Place” izlazi 2003. godine, a 2008. je jamajkanska vlada pozvala Džulijana Marlija i njegov Uprising Band da predstavljaju Jamajku i nastupe na Olimpijadi u Kini.

Njegov treći album „Awake” (izdat 2009.) je nominovan za prestižnu Gremi nagradu u kategoriji najboljeg reggae albuma, a 2011. godine je učestvovao na Mawazine festivalu koji se održavao u Rabatu u Maroku. U januaru 2013. nastupao je u Daki u Bangladešu, a u avgustu 2013. na “Fêtes de Genève” festivalu u Ženevi, u Švajcarskoj.

Već od prvog albuma Džulijan Marli nastupao je sa Uprising bendom na jamajčanskim festivalima Sumfest i Sunsplash Show, Marley Magic (porodični nastup na Central park Summer Stage Concert Series u Njujorku), kao i na turnejama koje su obavezno na svojoj mapi podrazumevale Brazil, Japan, Meksiko, itd. Kako je diskografska aktivnost postajala kontinualnija, tako je tokom godina poraslo interesovanje za nastupe Julijana i njegovog benda, tako da je u poslednjih 25 godina Džulijan Marli maltene neprekidno na svetskoj turneji, uz neizbežne kraće pauze.

Inače, Džulijan Marli i njegova braća su oficijalno postali suvlasnici Ghetto Youths International Inc. 2002. godine, zbog autorskih prava i nerazumnih provizija velikih izdavačkih kompanija. Ova izdavačka kuća je dozvolila braći Marli da zajedno kreiraju svoje solo projekte i zajedničku muziku u mnogo zdravijoj atmosferi u odnosu na prethodne uslove. Takođe im je dozvolila da produciraju i izdaju razne projekte sa puno drugih izvođača koji su prezentovali svoj materijal za Ghetto Youths label. To je svakako uspešno prenelo Marli porodičnu tradiciju, koja pre svega ima za cilj da muzika komunicira na globalnom nivou.

Trenutno je aktuelan četvrti album Džulijana Marlija pod nazivom “As I Am” koji je izdat 25. januara 2019. i koji je dobio nominaciju za Gremi nagradu u kategoriji najboljih reggae albuma. Album su producirali zajedno Damijan, Stiven i Džulijan Marli.

Izvor: Nišville

Foto: fejsbuk, tviter nalog i zvaničan sajt Julian Marley

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar