Danas je Sretenje, Srbija obeležava Dan državnosti

Srbija obeležava Dan državnosti, kao podsećanje na Sretenje 1804. godine kada je podignut Prvi srpski ustanak i Sretenje 1835. godine, kada je donet njen prvi moderni ustav.

Na Sretenje 1804. godine u Orašcu, doneta je odluka o podizanju ustanka protiv Turaka i za vožda je izabran Đorđe Petrović – Karađorđe.

Prvi srpski ustanak najpre je zahvatio krajeve zapadno od reke Kolubare, Šumadiju i Pomoravlje, a ceo Beogradski pašaluk oslobođen je 1807. godine. Prema nemačkom istoričaru Leopoldu Rankeu, Karađorđevom bunom započela je Srpska revolucija, koja je okončana uspešnim diplomatskim dostignućima Miloša Obrenovića u kasnijem periodu.

Na Sretenje trideset i jednu godinu kasnije, 1835. godine u Kragujevcu donet je prvi Ustav Kneževine Srbije, poznat kao Sretenjski. Ustavne odredbe oblikovane su po uzoru na ustave Francuske i Belgije, a tekst Ustava je neobično liberalan za taj period. Napisao ga je Dimitrije Davidović, znameniti novinar i srpski nacionalni radnik.

Kneževina i Kraljevina Srbija imala je potom više različitih ustavnih rešenja: 1838, 1869, 1888, 1901. i 1903. godine.

Posle Drugog svetskog rata, od 1945. godine, u potpuno promenjenim okolnostima, Srbija je u sastavu federalne Jugoslavije četiri puta usvajala najviši zakonodavni akt, a aktuelni je usvojen 30. oktobra 2006. godine.

Srpska pravoslavna crkva i vernici takođe slave Sretenje Gospodnje, kao uspomenu na dan kada je Bogorodica prvi put uvela u hram novorođenog Hrista da ga posveti Bogu.

Centralna proslava Sretenja biće u Orašcu. Tim povodom predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručiće odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama, a na toj ceremoniji predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, položiće vence na spomenik voždu Karađorđu.

Povodom Sretenja, generalni sekretar predsednika Srbije, Nikola Selaković, položio je venac na Spomenik neznanom junaku na Avali.

Prestonica Srbije, Beograd će povodom Sretenja biti ukrašena sa dve hiljade srpskih zastava, a Most na Adi, Brankov most, Palata Albanija, Avalski toranj i fontana na Slaviji, biće osvetljeni u bojama zastave Republike Srbije.

S obzirom da 15. i 16. februar ove godine padaju u subotu i nedelju, prema zakonu, neradan je i prvi sledeći radni dan – ponedeljak, 17. februar.

Izvor: RTS

Foto: vs.rs

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar