Izložba “Ženske priče” Selme Đulizarević – Karanović u dimitrovgradskoj galeriji 20. februara

Galerija “Metodi Meta Petrov” u Dimitrovgradu priređuje izložbu likovnih radova Selme Đulizarević – Karanović pod nazivom “Ženske priče”. Postavka je zakazana za četvrtak, 20. februar, u 18:00 časova.

Kako je napisano u katalogu, autorka će ovom izložbom ispričati dve priče – o Nevidljivoj i o Trnoružici. Prvom pričom slikarka se bavila od 2011. do 2014., a drugom od 2014. do 2019. godine. Obe se bave ženskim pitanjem, odnosno u fokusu imaju ženske odevne predmete, kao nosioce poruke.

“Nevidljiva” je pripovest o ženi u proteklim vekovima, koja se dobrovoljno podvrgavala nametnutim surovim kodovima odevanja, dok je priča o “Trnoružici” o sudbini jedne zemlje, koja je postojala u određenom istorijskom vremenu.

Selma Đulizarević – Karanović rođena je u Sarajevu 1967. godine. Diplomirala je na Slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, gde je stekla i zvanje doktora umetnosti. Samostalno je izlagala u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Belgiji, a učestvovala je na više od 30 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je više značajnih nagrada, među kojima je Zlatna paleta ULUS-a na Prolećnoj izložbi 2013.

T. Petrov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Теодора Петров е родена през 1995 година. Основно и средно образование завършва в Димитровград (Цариброд), след което продължава обучението си в Университета в Косовска Митровица. Става преподавател по английски език и литература. Още като малка проявява интерес към чужди езици, обича фотография, писане и актьорство. Получава награда за участие в постановка в чест на Уилям Шекспир, а с колегите си от университета пише текст за театрална пиеса, която е изиграна в факултета в Косовска Митровица. Превежда от английски, испански и български на сръбски език. Журналист-сътрудник на портал ФАР от 2018 година. Работи като журналист и преводач, изключително позитивна и обича работата в екип.

Bez komentara

Ostavi komentar