a

Promocija knjige “Skrivena čula” Edvina Sugareva 21. februara u Nišu

Promocija knjige pesama “Skrivena čula” istaknutog bugarskog književnika Edvina Sugareva biće održana u petak, 21. februara u maloj sali Niškog kulturnog centra u 19:00 sati. Ovo delo je sa bugarskog na srpski jezik preveo Velimir Kostov, koji će zajedno sa autorom govoriti na predstavljanju knjige, a ljubiteljima poezije u Nišu obratiće se recenzent Silvija Čoleva i književni kritičar Aleksandar Kostadinović. Knjiga je objavljena u biblioteci Gradinarnik, urednika Zorana Pešića Sigme.

This image has an empty alt attribute; its file name is 221-1024x683.jpg

Edvin Sugarev je rođen 1953. godine u Sofiji, gde je diplomirao bugarsku filologiju. Radio u Bugarskoj akademiji nauka, na Sofijskom, Plovdivskom i Novom Bugarskom univerzitetu. Doktorirao je 2008. godine. Bio je urednik mnogih almanaha i književnih časopisa. Aktivan učesnik u političkim promenama u Bugarskoj krajem 80-ih godina. Tri puta bio poslanik u bugarskom parlamentu, ambasador R. Bugarske u Mongoliji i Indiji, a 4 godine je generalni konzul Bugarske u Nišu. Do sada je objavio 25 zbirki poezija, jedan roman i nekoliko knjiga eseja i naučnih monografja. Dobitnik je značajnih nagrada i priznanja, njegova dela prevođena su na mnoge jezike i smatraju ga jednim od najboljih savremenih bugarskih pesnika.

Ovo delo je prošle godine promovisano na džez festivalu “Nišvil”, a nakon Niša knjiga poezije “Skrivena čula” Edvina Sugareva 25. februara biće predstavljena i u Narodnoj biblioteci “Detko Petrov” u Dimitrovgradu.

P. Videnov

Foto: Žiža Kostić

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar