a

Izložba beogradske umetnice Selme Đulizarević – Karanović u Dimitrovgradu

U dimitrovgradskoj galeriji sinoć je otvorena izložba beogradske umetnice Selme Đulizarević – Karanović pod nazivom “Ženske priče”. Postavku čini 13 kostima i 19 likovnih radova rađenih kombinovanom tehnikom.

This image has an empty alt attribute; its file name is 312-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 313-1024x683.jpg

Izložbu je zvanično otvorio Zoran Andonov, upravnik galerije “Metodi Meta Petrov”, a prisutne je pozdravio i Branimir Karanović, profesor fotografije na grafičkom odseku Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu i učesnik prošlogodišnje likovne kolonije “Poganovski manastir”.

This image has an empty alt attribute; its file name is 314-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 315-1024x683.jpg

“Ova izložba je nastala iz dva ciklusa – ‘Nevidljiva’ i ‘Trnoružica’. Prvim ciklusom bavila sam se korsetom, kao simbolom ženske sputanosti i podređenosti društvenim zahtevima, a drugim ciklusom aludirala sam na bivšu Jugoslaviju i time je priča dobila ideološki kontekst. Poruka je, naravno, da ljubav pobeđuje sve” – izjavila je za portal FAR Đulizarević – Karanović.

This image has an empty alt attribute; its file name is 316-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 317-1024x683.jpg

“To što izložba nosi naziv “Ženske price” pokazuju i veze koje sam nalazila u etno motivima, jastucima, čaršavima, vezanim u prošlom veku i prvenstveno ovo je bio ženski posao. Takođe, bajke se pričaju deci pred spavanje, da bi im se prenela moralna poruka. Obično decu uspavljuju majke, dakle one ispredaju te priče. Prisutnost veza na korsetima i kotaricama, kao tipično ženskog tradicionalnog zanimanja referira na ulogu žene u društvu i poslove vezane isključivo za ženski rad, na spremanje devojačke spreme i odeće za domaćinstvo” – kazala je umetnica.

Zainteresovani će moći da pogledaju izložbu do 6. marta.

T. Petrov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Teodora Petrov je rođena je 1995. godine. Osnovnu i srednju školu završila u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja školovanje na Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici. Diplomirani je profesor engleskog jezika i književnosti. Od malena se interesuje za strane jezike, voli fotografiju, pisanje i glumu. Za učestvovanje u pozorišnoj predstavi u čast Vilijama Šekspira dobila je nagradu, a sa kolegama sa Univerziteta napisala je i tekst za pozorišni komad koji je izveden na fakultetu u Kosovskoj Mitrovici. Prevodi sa engleskog, španskog i bugarskog na srpski jezik. Novinar-saradnik portala FAR od 2018. godine. Radi na poslovima novinara i prevodioca, veoma je pozitivna i voli timski rad.

Bez komentara

Ostavi komentar