a

U Niškom kulturnom centru predstavljena zbirka pesama „Skrivena čula“ Edvina Sugareva

U Niškom kulturnom centru sinoć je predstavljena zbirka pesama „Skrivena čula“ istaknutnog bugarskog književnika Edvina Sugareva. Osim autora na promociji su govorili recenzent knjige Silvija Čoleva, književni kritičar Aleksandar Kostadinović i prevodilac knjige sa bugarskog na srpski jezik Velimir Kostov, a stihove je kazivala glumica Jelena Đorđević.

This image has an empty alt attribute; its file name is 320-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 321-1024x683.jpg

Autor knjige je pred ljubiteljima poezije rekao da su „Skrivena čula“ premijerno predstavljena na prošlogodišnjem izdanju Nišvil džez festivala. On je istakao da u njegovoj poeziji koristi različite stilove.

Recenzent Silvija Čoleva je kazala da je poezija Edvina Sugareva tematski veoma raznovrsna i ima neku posebnu dubinu. Suptilni pesnik svojom poezijom zadire u najskrivenije misli čoveka i povezuje univerzum sa tananim, a ipak jakim i iskonskim ljudskim opažajima, porivima i iskustvima, istakla je Čoleva. Naglasila je da je u jednom intervjuu sam autor rekao da ono što napiše tako uđe i u zbirku poezije, bez menjanja, na jedan spontan način.

This image has an empty alt attribute; its file name is 322-1024x683.jpg

Govoreći o autoru i njegovim stihovima, književni kritičar Aleksandar Kostadinović je istakao da je Sugarev jedan od najboljih savremenih bugarskih pesnika, a da njegova poezija nagrne u čitaoca kao talas.

Nakon Niša, „Skrivena čula“ će biti predstavljena u utorak, 25. februara u 18:00 sati, u dimitrovgradskoj biblioteci „Detko Petrov“.

Živorad Kostić

Foto: Ž. Kostić

Napisao/la

Živorad Žiža Kostić rođen je 1955. godine u Paraćinu, a od svoje prve godine živi u Nišu, gde je završio osnovnu i srednju ekonomsku školu, kasnije privatni fakultet (odsek Žurnalistika) na Institutu za studije „Ekoman“ Gračanica–Priština. Radio u Niškoj banci u Nišu i poslovnoj jedinici u Beogradu, kao i u Narodnom pozorištu Niš na poslovima poslovnog sekretara, ali ubrzo se opredeljuje za medije i novinarstvo. Na lokalnim televizijama u Nišu radi kao televizijski snimatelj (Televizija Star 5) i završava školu BBC-a u organizaciji ANEM-a. Član Udruženja novinara Srbije postaje 80-ih godina i kreće u profesionalne medijske vode u tek osnovanoj Gradskoj televiziji, poznatijoj kao Niška televizija. Vreme bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine ostavlja veliki trag u njegovoj karijeri i dobija zvanje ratnog snimatelja pri komandi treće armije. U jeku NATO bombardovanja snimio vazdušne napade na grad Niš i mnoge autentične snimke iz tog perioda, koji su obišli svet. 2009. godine na poziv tadašnjeg rektora Niškog univerziteta sa nekolicinom kolega i univerzitetskih profesora učestvuje u formiranju prve internet televizije jednog univerziteta u Srbiji. Iz ekonomskih razloga odustaje se od ovog medijskog projekta, ali se oformljuje internet televizijski portal „Nuit“. Zaposlen na Univerzitetu u Nišu na poslovima snimatelja i montažera i zadužen je za odnose sa javnošću. Njegov otac je rođeni Caribrođanin. Rado je prihvatio poziv za saradnju sa portalom „Far“, za koji smatra da je multimedijalni dvojezični informator pravovremenog i objektivnog izveštavanja.

Bez komentara

Ostavi komentar