Bela Palanka domaćin košarkašima u kolicima Srbije i Bugarske, sportskom duhu i fer-pleju

U hali Sportskog centra „Banjica“ u Beloj Palanci reprezentacije košarkaša u kolicima Srbije i Bugarske odigrale su prijateljski meč u kome je pobedila Srbija rezultatom 50 : 31.

Utakmica koja je igrana u prepunoj dvorani bila je deo pripremnih mečeva reprezentacije Srbije za Evropsko prvenstvo, koje se u septembru održava u Atini, a na koje se kvalifikovala upravo na takmičenju u Bugarskoj.

This image has an empty alt attribute; its file name is 324-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 325-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 326-1024x683.jpg

Bela Palanka je pak prvi put bila domaćin jednom takvom događaju, pa je publika najpre bila iznenađena, a potom i uživala u energiji i količini sportskog duha s kojima su košarkaši Srbije i Bugarske u kolicima krenuli u taj duel. Posebno upečatljiv detalj je najviši nivo fer-pleja, koji su reprezentativci obe selekcije pokazali.

Bilo je tu žestokih sudara i padova, preciznih šuteva, driblinga i pasova, ali ni jednog jauka ili uzdaha, pa su mnogobrojni Belopalančani u hali, kao i publika iz Bugarske, sve poteze pozdravljaji aplauzima svesni da su košarkaši i jedne i druge strane pravi sportski heroji. Tako je ova utakmica postala istinski praznik za belopalanački sport, a publika je ostala i posle meča da još jednom pozdravi obe reprezentacije.

Taj događaj bio je prilika da sportski radnici sa obe strane razmene iskustva i pokrenu inicijativu za nove oblike međusobne saradnje.

This image has an empty alt attribute; its file name is 327-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 328-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 329-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 330-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 331-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 332-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 333-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 334-1024x683.jpg

Posle utakmice Siniša Rančić direktor Sporstkog centra „Banjica“ je rekao da se ideja o održavanju takve utakmice rodila pre tri meseca i da mu je drago što je u potpunosti uspela, pogotovo ako se zna da je to prva međudržavna utakmica koju su košarkaši Srbije u kolicima odigrali na tlu svoje zemlje.

Osim predstavnika grada domaćina i predsednika opštine Bela Palanka Gorana Miljkovića, utakmici su prisustvovali predstavnici Saveza košarkaša u kolicima Srbije, predstavnici Saveza paraplegičara, Košarkaškog saveza Srbije, predsednik Bugarske košarkaške federacije Georgi Gluškov, vrlo brojna delegacija Ambasade Bugarske u Beogradu na čelu sa ambasadorom Radkom Vlajkovim i predstavnici Ambasade Srbije u Sofiji.

Inače, košarka u kolicima je paraolimpijski sport još od prvih Paraolimpijskih igara 1960. godine u Rimu, a igra se još od sredine četrdesetih godina prošlog veka. Za taj sport važe pravila koja su gotovo identična sa pravilima Međunarodne košarkaške federacije (FIBA). Teren je istih dimenzija, kao i visina koševa. Utakmica traje 40 minuta. Ipak, postoje i specifična pravila koja se odnose na kretanje igrača, s obzirom da je reč o takmičarima u invalidskim kolicima.

Negovan Jocić Nes, Bela Palanka

Foto: N. Jocić Nes

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar