VIDEO: Bodrožić i Prvanović – REM će možda zaslužiti poverenje javnosti, ali još ga nema

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) nije uspelo od 2014. godine do danas da stvori ujednačenu praksu, niti pak poverenje medija i javnosti, a mere koje je izreklo nisu ni na koji način delovale na emitere, konsatatovano je na prestavljanu nacrta Pravne analize položaja REM-a u beogradskom Kolarčevom narodnom univerzitetu.

This image has an empty alt attribute; its file name is 359-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 360-1024x683.jpg

Predstavljanje su zajednički organizovali Misija OEBS-a u Srbiji i Nezavisno udruženje novinara Srbije, a autori analize bili su advokati Miloš Stojković i Stevan Pajović i pravni savetnik Ljubiša Kuvekalović. Skup je pozdravio i otvorio Džosef Melot, zamenik šefa Misije OEBS-a u Srbiji, a njegova moderatorka je bila Tamara Filipović Stevanović.

This image has an empty alt attribute; its file name is 361-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 362-1024x683.jpg

Tokom skoro dvosatne diskusije advokat Stevan Pajović je rekao da opomene i upozorenja, kao i jedina do sada doneta odluka REM-a o obustavi programa, nisu uticali na emitere i da su televizije sa nacionalnom pokrivensošću uglavnom kršile odredbe o programskim sadržajima. Takođe je rekao da u javnosti postoji nerazumevanje položaja REM-a.

This image has an empty alt attribute; its file name is 363-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 364-1024x683.jpg

Prema rečima advokata Miloša Stojkovića, nezadovoljstvo članovima REM-a postoji od njegovog osnivanja jer “država želi da zadrži kontrolu u tom procesu“. Stojković je dodao da REM mora biti nezavisan od državnih organa, emitera, ekonomskih i političkih centara moći.

This image has an empty alt attribute; its file name is 365-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 366-1024x683.jpg

Pravni savetnik Ljubiša Kuvekalović je potsetio da REM ima mogućnost da izriče opomene i upozorenja, privremeno zabrani emitovanje programa i oduzme dozvole medijima, ali da se do sada od toga skoro ništa nije dogodilo.

This image has an empty alt attribute; its file name is 367-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 368-1024x683.jpg

Posle završetka predstavljanja nacrta Pravne analize položaja REM-a, koja će svoju finalnu verziju imati u maju, za FAR su svoja mišljenja o REM-u i njegovoj budućnosti, ali i prilikama na medijskoj sceni Srbije izneli Željko Bodrožić, predsednik NUNS-a i naučni savetnik Instituta za fiziku i inicijator za promenu uređivačke politike Radio-televizije Srbije Slobodan Prvanović.

Novinar: Slobodan Aleksić
Snimatelj: Igor Milatović
Montaža: Mikica Kostov
Odgovorni urednik: Petar Videnov
Produkcija: FAR TV
februar 2020

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar