a

Dani bugarskog filma od 1. do 3. marta u Nišu

Povodom 3. marta Nacionalnog praznika Republike Bugarske, Generalni konzulat Bugarske u Nišu i Niški kulturni centar organizuju od 1. do. 3. narta festival Dani bugarskog filma – Klasika.

Na repertoaru ove tradicionalne kulturne manifestacije naći će se tri bugarska filmska ostvarenja uz prateće događaje.

Prvog dana festivala, u nedelju, 1. marta, ljubitelji sedme umetnosti imaće priliku da pogledaju prvi deo kultnog bugarskog filma “Vreme nasilja” pod nazivom “Pretnja”, režisera Ljudmila Stajkova. Ujedno će od 18:00 sati biti priređeno veče posvećeno martenici povodom praznika Baba Marta.

U ponedeljak, 2. marta, biće prikazan drugi deo filma “Vreme nasilja” pod naslovom “Nasilje”.

Poslednji festivalski dan, utorak 3. mart, biće u znaku bugarskog nacionalnog praznika i manifestacije pod nazivom “Buđenje s kolom” u 12:00 sati, koju u NKC-u organizuju GK Niš i udruženja “Balkan” i “Caribrod”. U večernjim satima festivalska publika videće još jedno poznato delo iz bugarske kinematografije “Kradljivac bresaka” režisera
Vula Radeva. Posle projekcije filma biće priređen koktel.

Sve filmske projekcije će biti u maloj sali NKC-a sa početkom u 18:30 časova, a ulaz je besplatan.

P. Videnov

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar