Dani bugarskog filma od 1. do 3. marta u Nišu

Povodom 3. marta Nacionalnog praznika Republike Bugarske, Generalni konzulat Bugarske u Nišu i Niški kulturni centar organizuju od 1. do. 3. narta festival Dani bugarskog filma – Klasika.

Na repertoaru ove tradicionalne kulturne manifestacije naći će se tri bugarska filmska ostvarenja uz prateće događaje.

Prvog dana festivala, u nedelju, 1. marta, ljubitelji sedme umetnosti imaće priliku da pogledaju prvi deo kultnog bugarskog filma “Vreme nasilja” pod nazivom “Pretnja”, režisera Ljudmila Stajkova. Ujedno će od 18:00 sati biti priređeno veče posvećeno martenici povodom praznika Baba Marta.

U ponedeljak, 2. marta, biće prikazan drugi deo filma “Vreme nasilja” pod naslovom “Nasilje”.

Poslednji festivalski dan, utorak 3. mart, biće u znaku bugarskog nacionalnog praznika i manifestacije pod nazivom “Buđenje s kolom” u 12:00 sati, koju u NKC-u organizuju GK Niš i udruženja “Balkan” i “Caribrod”. U večernjim satima festivalska publika videće još jedno poznato delo iz bugarske kinematografije “Kradljivac bresaka” režisera
Vula Radeva. Posle projekcije filma biće priređen koktel.

Sve filmske projekcije će biti u maloj sali NKC-a sa početkom u 18:30 časova, a ulaz je besplatan.

P. Videnov

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar