Izložba martenica 2. marta u Narodnoj skupštini Srbije

Narodna poslanica Srpske napredne stranke iz Bosilegrada Nevenka Kostadinova otvoriće u ponedeljak, 2. marta, u Domu Narodne skupštine u Beogradu, izložbu ručno izrađenih martenica.

Ova simbolična postavka se priređuje povodom Baba Marte i praznika Martenice, koji se u Bugarskoj i među pripradnicima bugarske zajednice u Srbiji i drugim zemljama gde žive Bugari obeležava 1. marta.

Martenica je simbol proleća, probuđene prirode i ljubavi, obično se izrađuje od crvenog i belog konca i spada u viševekovnu bugarsku tradiciju.

Inicijator izložbe Nevenka Kostadinova izjavila je za FAR da su martenice ručno izradili učenici osnovne škole i gamnazije u Bosilegradu i da su pored njih na otvaranje izložbe pozvana i deca iz Dimitrovgrada i sela Ivanova.

Otvaranje postavke zakazano je za 2. mart u 12:00 časova u centralnom holu srpskog palamenta. Kostadinova je dodala da će deca iz Bosilegrada obučena u narodnu nošnju deliti poslanicima martenice, a prevoz do Beograda obezbedili su Nacionalni savet bugarske nacionalne manjine u Srbiji i Opština Bosilegrad.

Ova za srpski parlament nova postavka biće otvorena do 7. marta.

B. Ivanov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Божидар Иванов е роден през 1970 година. Макар че икономист по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1998 год. в Центъра за култура „Босилеград” - Радио-телевизия Босилеград, където като журналист и водещ вече 18 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Иванов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-водещ от 1998 до 2016 година, зад когото са наредени часове емисии, интервюта, репортажи... Сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с Радио телевизия Фокус, Телевизия 017 и Българското национално радио. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия, лауреат на значими журналистически признания, участник във всички семинари на BBC и активен участник в опазването на информирането на майчин български език чрез Комисията по информиране при Националния съвет на българското малцинство в Сърбия в първите два състава.

Bez komentara

Ostavi komentar