a

Izložba martenica 2. marta u Narodnoj skupštini Srbije

Narodna poslanica Srpske napredne stranke iz Bosilegrada Nevenka Kostadinova otvoriće u ponedeljak, 2. marta, u Domu Narodne skupštine u Beogradu, izložbu ručno izrađenih martenica.

Ova simbolična postavka se priređuje povodom Baba Marte i praznika Martenice, koji se u Bugarskoj i među pripradnicima bugarske zajednice u Srbiji i drugim zemljama gde žive Bugari obeležava 1. marta.

Martenica je simbol proleća, probuđene prirode i ljubavi, obično se izrađuje od crvenog i belog konca i spada u viševekovnu bugarsku tradiciju.

Inicijator izložbe Nevenka Kostadinova izjavila je za FAR da su martenice ručno izradili učenici osnovne škole i gamnazije u Bosilegradu i da su pored njih na otvaranje izložbe pozvana i deca iz Dimitrovgrada i sela Ivanova.

Otvaranje postavke zakazano je za 2. mart u 12:00 časova u centralnom holu srpskog palamenta. Kostadinova je dodala da će deca iz Bosilegrada obučena u narodnu nošnju deliti poslanicima martenice, a prevoz do Beograda obezbedili su Nacionalni savet bugarske nacionalne manjine u Srbiji i Opština Bosilegrad.

Ova za srpski parlament nova postavka biće otvorena do 7. marta.

B. Ivanov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Božidar Ivanov je rođen 1970. godine. Iako ekonomista po profesiji, potpuno se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u Ustanovi Centar kulture Bosilegrad u organizacionoj jedinici Radio-televizija Bosilegrad od 1998. godine, gde kao novinar-voditelj već 18 godina učestvuje u stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-voditelj od 1998. do 2016. godine u Radio Bosilegradu iza koga stoje sati i sati emisija, reportaža, intervjua... Saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Fokus, Televizije 017 i Bugarskog nacionalnog radija. Član NUNS-a, dobitnik novinarskih priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima. Učesnik na svim BBC-ovim školama i aktivni učesnik u očuvanju informisanja na bugarskom jeziku preko Komisije za informisanje Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine Republike Srbije u predhodna dva saziva.

Bez komentara

Ostavi komentar