Poetsko veče učiteljice Dragice Aleksov

U dimitrovgradskoj biblioteci sinoć je održano poetsko veče učiteljice Dragice Aleksov, koja je prošle godine izdala svoju prvu knjigu pod nazivom “Osmehni se”. Autorka je pozdravila prisutne i zahvalila se svima koji su doprineli da se izda ova zbirka pesama. Stihove su čitale Albena Milev, organizator kulturnih aktivnosti u biblioteci i Elizabeta Georgiev, bibliotekarka u ovoj kulturnoj instituciji.

This image has an empty alt attribute; its file name is 390-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 391-1024x683.jpg

Pesnikinja je za portal FAR izjavila da su pesme nastale potpuno spontano i da su joj podršku za izdavanje pružili pre svega porodica, prijatelji i koleginice, ali i Narodna biblioteka “Detko Petrov”.

“Pisala sam i pre, ali nažalost te pesme nisu sačuvane. Desilo se da sam jednom za rođendan posvetila pesmu svojoj koleginici i onda sam krenula intenzivno da pišem, bez namere da to izdam. Pesme koje sam pisala čitala sam rodbini i prijateljima, koleginicama. Oni su ti koji su mi dali podršku i ohrabrili me, a na poziv biblioteke, rešila sam da izdam knjigu, jer skoro svi koji su čuli i čitali rekli su da ima vrednosti u tim pesmama i da im se dopadaju” – rekla je Aleksov.

This image has an empty alt attribute; its file name is 392-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 393-1024x683.jpg

Inspiraciju nalazi svuda oko sebe, prvenstveno u prirodi, ali i u svakodnevnim situacijama. Veoma je bole nepravda i tuga, kaže autorka.

“Ako ne vidim neki svetli kraj u pesmi, onda ne želim i nemam želju ni da je napišem. Najviše pišem o osećanjima i lepoti prirode. Lepota i jeste svuda oko nas, ali ponekad nas toliko pritisnu problemi da mnogi se ne sete, ne vide tu lepotu. Želela bih da kad neko pročita moje pesme, uvidi da ti problemi i nisu toliko strašni i da postoji rešenje. Od srca sam takođe posvetila jednu pesmu svojim učenicima”.

Knjigu je izdala biblioteka u Dimitrovgradu, lektor i recenzent je Emilijana Ranđelov, a ilustracije i sliku na korici radila je Anđelija Ranđelov.

 T. Petrov

Foto: Mikica Kostov

Napisao/la

Теодора Петров е родена през 1995 година. Основно и средно образование завършва в Димитровград (Цариброд), след което продължава обучението си в Университета в Косовска Митровица. Става преподавател по английски език и литература. Още като малка проявява интерес към чужди езици, обича фотография, писане и актьорство. Получава награда за участие в постановка в чест на Уилям Шекспир, а с колегите си от университета пише текст за театрална пиеса, която е изиграна в факултета в Косовска Митровица. Превежда от английски, испански и български на сръбски език. Журналист-сътрудник на портал ФАР от 2018 година. Работи като журналист и преводач, изключително позитивна и обича работата в екип.

Bez komentara

Ostavi komentar