Šarćević: Državna matura 2022. godine, prvo pilot-testiranje u maju

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević saopštio je da će državna matura, koja će zameniti prijemni ispit na fakultetima, biti uvedena 2022. godine, a prvo pilot-testiranje u nekoliko škola đaci će imati u maju ove godine.

Šarčević je, na otvaranju skupa povodom priprema za uvođenje državne mature u Srbiji, objasnio da je drugo testiranje zakazano za maj naredne godine u svim školama, u martu 2022. planirana je “generalna proba” državne mature, a u junu iste godine prvo sprovođenje državne mature.

Projekat državne mature, kako je podvukao, iniciralo je resorno ministarstvo, a finansijska sredstva za realizaciju projekta obezbedila je Evropska unija kroz Instrument pretpristupne pomoći. Cilj projekta je da pomogne pripreme obrazovnog sistema za uspešno sprovođenje završnih ispita na kraju srednjeg obrazovanja, objasnio je on i prcizirao da će, po novom konceptu, državnu maturu prvi polagati đaci koji su srednju školu upisali školske 2018/2019. godine.

Pilot-testiranjem biće obuhvaćeni učenici druge godine, koji će polagati državnu maturu, a planirano je da gimnazijalci polažu opštu maturu, učenici srednjih stručnih škola stručnu, a umetničkih škola umetničku maturu, naveo je ministar.

Prema njegovim rečima, đaci će na opštoj maturi polagati testove iz maternjeg jezika, matematike, a treći test će biti sa liste opšteobrazovnih predmeta – strani jezik (engleski, italijanski, nemački, ruski, francuski, španski), istorija, geografija, biologija, hemija, fizika.

Šarčević je dodao da će fakulteti odrediti svoje liste predmeta koje će bodovati za upis i na osnovu toga koji fakultet žele da upišu, đaci će birati koji predmet će polagati kao izborni, saopšteno je na sajtu Vlade Srbije.

Izvor: srbija.gov.rs

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar