a

FAR se već četiri godine trudi da svetli objektivnošću

FAR je napunio četiri godine i polako ulazi u vreme zrelosti i nije mu lakše. Naprotiv teže mu je. I to zbog njega samog i profesionalnih principa koje poštuje i sledi, a protiv kojih su gotovo sve okolnosti. Od javnog ukusa, koji nameće većina „velikih medija“, pa do sveopštih prilika u kojima smo svi mi, pa i FAR. Ali ne treba kukati i tražiti izgovore, nego treba raditi i u radu tražiti rešenja.

Zbog toga je startovao FAR TV, zbog toga angažman portala u građanskom aktivizmu, njegovo sve veće prisustvo na društvenim mrežama, saradnja sa medijima, nevladinim organizacijama i novinarskim udruženjima, koja dele vrednosti objektivnosti i nepristrasnog sagledavanja stvarnosti i izveštavanja o njoj.

U isto vreme FAR se trudi da bude lokalni, ali i regionalni hroničar, nesubjektivno glasilo bugarske nacionalne manjine u Srbiji, da beleži saradnju Srbije i Bugarske i da izveštava o događajima iz Dimitrovgrada, Bosilegrada, Pirota, Niša, Beograda, Pančeva, Ivanova, Zvonca, Sofije…

Drugim rečima svetlo FAR-a sija sa sve više punktova i sudeći po reakacijama onih kojih ga prate dopire sve dalje i dalje – „od Amerike do Australije“. Prija i činjenica da FAR postaje sve više „vox populi“ (glas naroda), pošto su mnogi prilozi nastali upravo zbog tema ili problema, koje su predložili ili na njih ukazali posetioci i publika FAR-a.

U isto vreme FAR u svojim tekstovima nikog ne vređa i bezrazložno etiketira, ali ne izbegava ni neprijatne teme. Uprkos takvoj etičkoj i novinarskoj „samoregulaciji“ koju nad sobom sprovodi, FAR mesečno objavi preko 200 postova, od čega je barem desetina u TV formatu. To znaju da cene čitaoci i gledaoci, koji sedmično barem 50.000 puta posete sajt www.far.rs.

This image has an empty alt attribute; its file name is 3-2-1024x683.jpg

Takvim prilazom radu Internet Portal FAR i FAR TV su sebi svesno nametnuli obavezu da se inovira i menja, da stalno nude nove sadržaje i nov način njihovog prezentovanja, pa će i novine koje je spremio za petu godinu rada uskoro biti pred vama.

Ipak, suština će ostati ista. FAR će se uvek truditi da iznosi istinu i isijava objektivnost, jer bez toga ga ne bi bilo. Bez obzira na godine ili godišnjice.

Slobodan Aleksić Ćosa

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar