Počelo prijavljivanje poljoprivrednika za subvencije

Poljoprivrednici od danas mogu da se prijave za subvencije po hektaru i za gorivo, kažu u Ministarstvu poljoprivrede, a javlja RTS. Kako je navedeno, novac će biti uplaćen sedam dana od podnošenja zahteva.

Država će isplatiti 20 dinara po litru, za 60 litara po hektaru, a maksimalno do 20 hektara zemljišta. Opredeljeno je gotovo 10 milijardi dinara za ove dve mere – za davanje po hektaru i za davanje za gorivo, što će biti dovoljno za oko milion i 850.000 hektara oranica, odnosno 450.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je izjavio da je veoma važno da se definiše ko je to poljoprivredni proizvođač – da li je to neko ko od toga živi ili neko ko se usput time bavi, jer oni prvi imaju veća prava.

Za ovu nedelju najavljeno je objavljivanje očekivanih cena za 20 najznačajnijih poljoprivrednih proizvoda. Pozivu za subvencije za male traktore već se odazvalo 800 poljoprivrednika, ali je veliko interesovanje i za velike mašine.

“Poziv za male traktore nije završen, traje do 31. maja, do sada ima 800 aplikacija i ja očekujem da ćemo imati dosta do 31. maja. Sledeće nedelje ćemo početi da isplaćujemo prve subvencije za traktore. Što se tiče velikih traktora, odobrili smo u programu ‘Srbija 2020-2025’, 50 miliona evra za ovu godinu” – dodaje Nedimović.

Ukazao je da su završena sva rešenja za 2019. godinu i u narednih 15-20 dana svima će biti novac na računu.

T. Petrov (izvor: RTS)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Теодора Петров е родена през 1995 година. Основно и средно образование завършва в Димитровград (Цариброд), след което продължава обучението си в Университета в Косовска Митровица. Става преподавател по английски език и литература. Още като малка проявява интерес към чужди езици, обича фотография, писане и актьорство. Получава награда за участие в постановка в чест на Уилям Шекспир, а с колегите си от университета пише текст за театрална пиеса, която е изиграна в факултета в Косовска Митровица. Превежда от английски, испански и български на сръбски език. Журналист-сътрудник на портал ФАР от 2018 година. Работи като журналист и преводач, изключително позитивна и обича работата в екип.

Latest comment
  • Ko je ovo izmislio stvarno je neupucen u to da se poljoprivredom mahom bave stari ljudi I Kako stari covek to ume to..drugo znam razloga zasto je napravljeno u e formi I ko je uzeo velike pare za ovu glupost

Ostavi komentar