a

Inicijativa za uspostavljanje Foruma građana Stare planine

Društvo za zaštitu životne sredine “Stara planina” organizuje u četvrtak, 5. marta u 14:00 časova, u prostorijama KIC-a “Caribrod” u Dimitrovgradu, sastanak na temu uspostavljanja Foruma građana Stare planine.

Ovo udruženje sa sedištem u Pirotu uputilo je javni poziv svim zainteresovanim stranama na području od Zaječara do Dimitrovgrada da se pridruže ovoj inicijativi tako što će se u svakoj opštini izabrati predstavnike zajednice, koji će učestvovati u radu Foruma. Sličan sastanak 26. februara održan je u Pirotu gde je istaknuto da je namera da Forum građana bude zapravo neka vrsta partnera upravljaču Parka prirode “Stara planina” (Javno preduzeće “Srbijašume”) koji će moći da utiče na pripremu i realizaciju planova upravljanja ovim najvećim zaštićenim prirodnim dobrom u Srbiji.

“Učešće lokalne zajednice u upravljanju zaštićenim prirodnim dobrima je u svim evropskim parkovima prirode princip preko koga se unapređuje dobrobit parka u svim oblastima. Kod nas učešće lokalne zajednice nije na potrebnom nivou”, stoji u pozivu udruženja “Stara planina”.

Skup u Dimitrovgradu će voditi Minja Nikolić, aktivistkinja za zaštitu prirode iz Temske i Dragan Taškov iz Društva “Stara planina”.

Sastanak je otvoren za javnost, a kako portal FAR saznaje, o ovoj inicijativi nije obavešten upravljač Parka prirode “Stara planina”, kao ni pokret “Odbranimo reke Stare planine”.

S. Ivanov

Foto: Sergej Ivanov

Napisao/la

Sergej Ivanov je rođen u Dimitrovgradu (Caribrodu) 1975. godine. Po zvanju je doktor veterinarske medicine sa završenim specijalističkim kursom iz oblasti zaštite životne sredine, organske proizvodnje i primene participatornih metoda u ruralnom razvoju. Osnivač je Prirodnjačkog društva „Natura Balkanika“, kao i Udruženja za razvoj organske proizvodnje „Biobalkan“. Od 2002. godine aktivno je učestvovao u sprovođenju mnogih projekata u oblasti ruralnog razvoja, a naročito u oblasti očuvanja autohtonih rasa. Tokom studentskih dana pisao je za „Nezavisne novine“ iz Banjaluke. Autor je brojnih radova o očuvanju genetičkih resursa, kao i nekoliko edukativnih filmova o autohtonim rasama. Sa suprugom i dvoje dece održava farmu magaraca i ovaca kraj Dimitrovgrada. Od 2018. godine radi kao novinar-saradnik portala FAR.

Bez komentara

Ostavi komentar