a

Ministar Lončar potvrdio prvi slučaj коronavirusa u Srbiji

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar saopštio je na vanrednoj konferenciji za novinare u Beogradu da je u Srbiji potvrđen prvi slučaj koronavirusa i da je reč o muškarcu starom 43 godine, koji je u izlolaciji u subotičkoj bolnici.

Pacijent se sam javio sa simptomima koji nalikuju oboljenju koje izaziva COVID-19, posle boravka kod sestre u Budimpešti.

Ministar Lončar je takođe rekao da se zaraženi muškarac oseća dobro, kao i da su uzete analize od svih osoba koje su bile u kontaktu sa njim i naglasio da nema razloga za paniku, jer je reč o globalnom problemu.

“Čovek je bio krajnje odgovoran, samoizolovao se i poslao decu na selo. Ostao je sa ženom koja mu je samo donosila hranu”, rekao je on. Lončar je takođe naveo da su nadležne službe odradile sve kako treba.

Epidemiolog dr Predrag Kon je rekao da je situacija u Srbiji sada nova, ali i potpuno očekivana i istakao da sistem funkcioniše i da se u konkretnom slučaju pacijent sam javio.

Prema njegovim rečima, pojava koronavirusa znači daleko veće angažovanje epidemiološke službe.

Kon je precizirao da se samo lečenje sprovodi u izolaciji, kao i da svi zdravstveni radnici treba da se pripreme za rad u izolaciji, jer se u narednom periodu mogu očekivati i drugi slučajevi na drugim mestima a naročito u Beogradu, koji je najveći grad.

Koronavirus je krenuo iz kineskog grada Vuhana početkom godine i zabeležen je u oko 90 zemalja uključujući i neke susedne zemlje Srbije.

Slobodan Aleksic (izvor: RTS / N1)

Foto: pixabay.com

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar