Lekar Nikola Jordanov: Poštovati savete lekara i pojačati ličnu higijenu zbog pojave koronavirusa

Što se tiče aktuelne situacije vezane za globalno širenje koronavirusa, dr Nikola Jordanov, specijalista opšte medicine Doma zdavlja u Dimitrovgradu kaže za portal FAR da se građanima savetuje da odlože putovanja u područja u kojima se registruje intenzivna transmisija virusa. Takođe, prema njegovim rečima, se preporučuje izbegavanje kontakta sa osobama koje imaju znakove infekcija organa za disanje, kao i masovna okupljanja i boravak u prostorijama gde se nalazi veliki broj ljudi. Jordanov savetuje pojačanu higijenu ruku, nošenje maski na mestima gde cirkuliše veliki broj ljudi, održavanje odstojanja od drugih osoba i pokrivanje usta i nosa prilikom kašlja i kijavice.

U vezi sa pojavom koronavirusa, on ističe da se od 24. februara u Srbiji primenjuju korigovani algoritmi za postupanje shodno razvoju epidemiološke situacije u svetu i na osnovu do sada stečenih saznanja o karakteristikama infekcije i uzročnika.

U izjavi za FAR, Jordanov se osvrnuo i na aktuelnu situaciju u vezi sezonskog gripa i oboljenja sličnih gripu. Prema izveštaju odeljenja za epidemiološki nadzor Centra za prevenciju i kontrolu bolesti Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” u toku osme izveštajne nedelje, u periodu od 17. do 23. februara, u Republici Srbiji je prema populacionom nadzoru zabeleženo 8680 oboljenja sličnih gripu.

Jordanov kaže da se registruje nizak intenzitet aktivnosti virusa gripa i široka geografska raširenost. Po njegovim rečima, Zavod za javno zdravlje Pirot je početkom februara prijavio epidemiju gripa u Pirotskom okrugu i dodao da je kod 15 osoba laboratorijski potvrđen virus gripa. Istakao da je najveći broj obolelih među predškolskom i školskom decom uzrasta od 5 do 14 godina.

Lekar naglašava da se virus gripa prenosi sa zaražene na osetljivu osobu kapljičnim putem, kontaktom preko sveže kontaminiranih predmeta i dodaje da do razvoja simptoma dolazi nakon izlaganja virusu, najčešće u intervalu od jednog do četiri dana. Simptomi su iznenadna pojava povišene temperature, bol u mišićima i grlu, kašalj, glavobolja, kao i sekrecija iz nosa, kaže on.

Po rečima Jordanova, grip je ozbiljna bolest koja može dovesti do teških komplikacija, pa čak i do smrtnog ishoda, naročito ako postoje udružene druge hronične bolesti. Svake godine, kako kaže, od gripa oboli oko 30 odsto populacije, a zahvaćene su sve uzrasne grupe, dok su u posebnom riziku osobe starije od 65 godina, mala deca i osobe sa hroničnim poremećajima zdravlja.

Najbezbediji i najefikasniji način individualne i kolektivne zaštite od gripa je vakcinacija, a vreme neophodno za sticanje imuniteta je dve do tri nedelje. Za lečenje se koristi simptomatska terapija, a antibiotici nisu preporučljivi jer oni ne deluju na viruse. Uzimaju se samo u slučaju komplikovanja infekcije i po preporuci lekara, objašnjava lekar Nikola Jordanov.

A. Todorov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar