Robert Petrov: Dom zdravlja u Dimitrovgradu preuzeo preventivne mere u vezi sa koronavirusom

U Dimitrovgradu ne postoji sumnja na koronavirus, a Dom zdravlja je preduzeo sve preventivne mere u vezi sa novonastalom situacijom. Ovo je specijalno za portal FAR rekao danas direktor dimitrovgradskog Doma zdravlja Robert Petrov.

Šte se tiče situacije u Pirotskom okrugu, po rečima Petrova na koronavirus je uzorkovan jedan migrant u Pirotu. Njemu je uzet bris i on je trenutno hospitalizovan na infektivno odeljenje bolnice u Pirotu i očekuju se rezultati njegovog nalaza.

This image has an empty alt attribute; its file name is 209-1024x683.jpg

Petrov objašnjava proceduru koja se primenjuje u dimitrovgradskom Domu zdravlja. On kaže, da pacijenti koji osećaju tegobe moraju da se konsultuju sa svojim izabranim ili dežurnim lekarom, koji treba da ustanovi dali pacijent ima simptome slične koronavirusu ili je to obična prehlada ili sezonski grip. Po rečima Petrova, na glavnom ulazu Doma zdravlja je postavljena trijažna sestra, koja ispituje pacijente o tome dali je bio u kontaktu sa zaraženom osobom, dali ima povećanu telesnu temperaturu i slično. Nakon toga, kako kaže, ako se utvrdi da ima određene simptome, pacijent se javlja dežurnom lekaru, a ako se ustanovi da je pacijent zaražen, lekar o tome obaveštava epidemiologa.

Povodom globalnog širenja koronavirusa u Pirotu je danas održan sastanak Komisije za intrahospitalne infekcije Opšte Bolnice i Doma zdravlja Pirot, na kome je prisustvovao i direktor dimitrovgradske zdravstvene ustanove. On je neposredno nakon sastanka rekao za FAR da je jedna od tema razgovora bila međusobna komunikacija ustanova zdravstvene zaštite na teritoriji Pirotskog okruga. Petrovi ističe da je na sastanku bilo reči o tome kako određene procedure i protokole u postupanju sa licima, sumnjivim na koronavirus prilagoditi trenutnim uslovima.

A. Todorov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar