Zbog koronavirusa u Srbiji proglašeno vanredno stanje

Predsednik Vučić proglasio vanredno stanje zbog koronavirusa na celoj teritoriji Srbije i apelovao na najstarije da se čuvaju. Vlada Srbije ograničila cene životnih namirnica, zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava. U Srbiji registrovano 48 slučajeva zaraze koronavirusom do 15. marta 2020. u 18:00 časova, u Bugarskoj 51. Vlada Srbije zamolila najstarije građane da u najvećoj mogućoj meri povedu računa o sebi i zdravlju. Lekova ima dovoljno poručuju iz RFZO. Bugarski predsednik Radev pozvao naciju na solidarnost i jedinstvo, dok njegova zemlja dobija od EU više od 800 miliona evra za borbu protiv koronavirusa.

„Srbija je u ratu protiv nevidljivog protivnika, koga moramo da pobedimo“, rekao je predsednik Aleksandar Vučić u obraćanju javnosti i proglasio vanredno stanje na celoj njenoj teriotoriji, koje stupa na snagu odmah. On je tu odluku doneo zajedno sa premijerkom Anom Brmabić i predsednicom Narodne Skupštine Majom Gojković, pošto Skupština ne može da se sastane. Od sutra nema restorana, kafana, teretana, neće raditi škole, vrtići i fakuletati, rekao je Vučić.

Vučić je posebno apelovao na stare da ne izlaze i da se čuvaju infekcije i da ih mi čuvamo od nje. Takođe je apelovao da se ne stvaraju zalihe jer sve robe ima dovoljno. Predsednik Srbije je neveo da najveću pomoć očekuje od Kine, pošto je EU ograničila izvoz medicinskog materijala i opreme i da je već pisao predsedniku Kine Si Dji Pingu za pomoć. Takođe je naveo da će bolnice u kojima se leče oboleli od koronavirusa čuvati vojska. Ovo je teška borba za nas, rekao je Vučić i precizirao da svi koji dolaze iz stranih zemalja, uključijući i srpske državljane, moraju da provedu po 14 dana u izolaciji, a iz zemalja u žarištu i po 28. Predaja nije opcija za Srbiju i Srbija će pobediti. Vučić je rekao da je Srbija od Kine već kupila 5 milona maski, kao i da je postupku nabavke novih respiratora. Borićemo se i pobedićemo zaključio je Vućić.

Već sinoć se ministar odbrane Aleksandar Vulin obratio predsedniku Republike i vrhovnom komandantu Vojske Srbije Aleksandru Vučiću i dostavio mu procenu rizika i pretnji nakon pojave zarazne bolesti Covid 19 i zatražio da u skladu sa ustavnim ingerencijama, preduzme sve neophodne mere na zaštiti stanovništava, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Profesor Ustavnog prava Slobodan Orlović objašnjava da vanredno stanje u zemlji proglašava Narodna skupština ako je ugrožena država i narod zbog elementarne katastrofe ili bolesti (zemljotres, požar, pobuna, epidemija…) Orlović napominje da vanredno stanje može da traje najduže 180 dana, odnosno dva puta po 90 dana, navodi RTS.

Dva novinficirana

U Srbiji je do 18:00 časova u nedelju 25. marta 2020. godine registrovano 48 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

U nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak do 18:00 časova u nedelju 25. marta testirane su ukupno 283 osobe koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Od poslednjeg izveštaja, do 18:00 časova, u Institutu Torlak testirani su uzorci 15 osoba od kojih su dva uzorka bila pozitivna, stoji na sajtu Covid -19. Pozitivni pacijenti nemaju težu kliničku sliku bolesti i nalaze se u kućnim uslovima, saopštava ministartsvo.

Vlada Republike Srbije ranije danas je donela Odluku o ograničenju cena osnovnih životnih namirnica, zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava.
Prethodno je Vlada Srbije u cilju suzbijanja širenja koronavirusa zamolila najstarije građane, koji su najugroženija grupa stanovništva, da u najvećeoj mogućoj meri povedu računa o sebi i svom zdravlju.

Često pranje ruku, a naročito posle kuvanja, korišćenja toaleta ili dolaska u kontakt sa metalnim predmetima i drugim osobama, najbolja je i najefikasnija preventivna mera u zaštiti od virusa, ističe se u saopštenju Vlade.

“Ukoliko imate 65 i više godina, strogo vodite računa da što manje izlazite iz kuće. Izuzetno je važno da boravite u redovno dezinfikovanim, provetrenim prostorijama sa zatvorenim vratima, izbegavajući fizički kontakt sa ukućanima i korišćenje istih predmeta. Prilikom kijanja i kašljanja pokrijte usta maramicom ili laktom i obavezno operite ruke nakon toga”, poručuje se u saopštenju

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić izjavila je da se nabavka medicinskog materijala i lekova radi redovno i istakla da nestašica neće biti. “Nabavke neće biti zaustavljene, možemo samo da ih u ovakvim situacijama ubrzamo. Kasnili smo sa inovativnim lekovima, dok smo obavili sve sastanke i ponovo izvršili analizu”, kazala je direktorka RFZO za Tanjug.

Poziv na jedinstvo i pomoć iz EU

U isto vreme bugarski predsednik Rumen Radev, premijer Bojko Borisov i načelnik Nacionalnog operativnog štaba za borbu protiv koronavirusa Vencislav Mutavdžijski razmotrili su situaciju sa širenjem Covida-19 u Bugarskoj.

Posle sastanka Rumen Radev je rekao da su u ovom kriznom trenutku potrebni puna mobilizacija, jedinstvo i solidarnost za izlaženje na kraj sa iskušenjima. Šef države je pozvao vladu da hitno ponudi mehanizme za pružanje pomoći najpogođenijima merama ograničenja koje je nametnula vanredna situacija.

U Bugarskoj je do 15. marta zabeležano osam novih slučajeva inficiranih i sada ih je ukupno 51. Nažalost dvoje od njih je već preminulo. U toj zemlji je na snazi vanredna sitacija izazvana širenjem koronavirusa i trajaće do 13. aprila. Nacionalni radio BNR je obajavio da će Bugarska iz fondova EU dobiti 812 miliona evra za borbu protiv koronavirusa od ukupno 37 milijardi evra koliko je Evropska komisija izdvojila za borbu protiv zaraze.

Slobodoan Aleksić (izvori: Vlada Srbije / RTS / N1 / Tanjug / BNR)

Foto: srbija.gov.rs

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar